To δάκρυ που κύλησε στις παρειές των απογόνων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που άφησαν την τελευταία τους αναπνοή στα πάτρια εδάφη, αλλά και αυτών που ανέβηκαν το Γολγοθά της προσφυγιάς, ήταν το καλύτερο μνημόσυνο, στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας της Μικρασιατικής καταστροφής της περιόδου 1914-1922, που διοργάνωσε και φέτος ο Φάρος Βαρβασίου.
Απόγονοι τρίτης γενιάς από τη Σμύρνη, τα Αλλάτσατα, την Κρήνη (Τσεσμέ), την Αγία Παρασκευή, την Κάτω Παναγιά, την Έφεσο , το Μελί, το Λιθρί, τα Βουρλά, τις Κυδωνιές (Αϊβαλή), το Καράπουρνο, τα Άδανα, το Αϊδίνι, τον Αγ. Δημήτρη, την Καισάρεια, τον Πόντο και πολλοί άλλοι, έκλειναν ευλαβικά το κεφάλι και απότισαν φόρο τιμής στους προγόνους τους, στην ιστορία των τόπων τους και φώναξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν ξεχνούν και αντλούν διδάγματα από την ιστορία και το παρελθόν, για να μην επαναληφθεί το δράμα σαν αρχαία Ελληνική τραγωδία.
[youtube id=”2Vg5kCxCn-U” autoplay=”yes”]
Η εκδήλωση
Στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με μεγαλοπρέπεια στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου Βαρβασίου, έδωσαν το παρόν πολλά προσφυγικά και άλλα αλληλέγγυα σωματεία, οι τοπικές εκκλησιαστικές, αυτοδιοικητικές, πολιτικές αρχές, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας και κοινωνικών φορέων.
Στη δοξολογία, που χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάρκος εναποτέθηκαν για προσκύνημα οι εικόνες του Αγ. Χαραλάμπους και της Ευαγγελίστριας από τον Τσεσμέ (Κρήνη), της Αγ. Παρασκευής από το ομώνυμο χωριό και της Αγ. Ελευθερίας από τη Σμύρνη. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Μικρασιάτης Πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Χίου Αρχιμανδρίτης. Νεκτάριος Επιτροπάκης με σημείο εκκίνησης οικογενειακά βιώματα από τις πρώτες μέρες του αφανισμού και του ξεριζωμού.
Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο Μνήμης Μικράς Ασίας στην αυλή της εκκλησίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον έφιππο ανδριάντα του Ν. Πλαστήρα στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ολοκληρώθηκαν με ρίψη στεφάνου μνήμης στην είσοδο του λιμανιού.
politischios.gr
video:chiosphotos.gr