Τιμώντας τη μνήμη της Μαρίας Π. Τσάκου, το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA αφιερώνει στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων όλων των Δημοτικών Σχολείων της Χίου και των Οινουσσών, την περιβαλλοντική της Έκθεση “Ας αλλάξουμε Συνήθειες … όχι το Κλίμα”.
Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, το Σάββατο, 9 Απριλίου 2011, στη Χίο, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος μαζί με τον Πρόεδρο της HELMEPA Δρα Ιωάννη Κούστα, τον Δήμαρχο της Χίου Π. Λαμπρινούδη και μέλη της HELMEPA, εγκαινίασε την Έκθεση παρουσία πολλών εκπροσώπων Αρχών, διακεκριμένων προσωπικοτήτων και μελών της Χιακής κοινωνίας. Την πρωτοβουλία χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα.
Τα εγκαίνια έγιναν στο ιστορικό παραδοσιακό κτήριο του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” όπου εδρεύει το Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
Την Έκθεση θα επισκεφτούν 1.500 μαθητές που θα μεταφερθούν μαζί με τους δασκάλους τους και με δαπάνες της HELMEPA από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού και των Οινουσσών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Επιστημονικά στελέχη της HELMEPA θα αναλύσουν στα παιδιά την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες που την προκαλούν και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή στον πλανήτη.
Στην κατασκευή της Έκθεσης συνέβαλαν ο Αναπληρωτής Ταμίας του Δ.Σ. Μιχ. Δαλακούρας με ευγενική του χορηγία και ο κ. Πάνος Λασκαρίδης με τη διάθεση φωτογραφικού και πληροφοριακού υλικού ενώ τη φιλοξενία των στελεχών της HELMEPA στη διάρκεια λειτουργίας της προσφέρει η Εταιρεία-Μέλος Chandris (Hellas) Inc.
Η Έκθεση θα λειτουργεί τις πρωινές ώρες για τα σχολεία και τα μέλη του Προγράμματος “Παιδική HELMEPA” και τις απογευματινές 18.00-20.00 για το Κοινό, από 10 έως 15 Απριλίου και 2 μέχρι 6 Μαΐου 2011.
Η αείμνηστη Μαρία Π. Τσάκου διακρίνονταν για την ευαισθησία της προς τα παιδιά και το περιβάλλον. Με πίστη στις ιδέες της, σαν Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, προώθησε περιβαλλοντικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
Ευχή όλων στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος είναι οι μαθητές που θα επισκεφτούν την Έκθεση να αφυπνιστούν για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που, σαν μελλοντική γενιά, θα αντιμετωπίσουν και να επιδείξουν με τη σειρά τους στη ζωή τους τις ευαισθησίες και ανησυχίες που χαρακτήριζαν την αείμνηστη Μαρία.