Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι έμποροι του Πειραιά, με τα όσα περιλαμβάνει ο νέο σχέδιο νόμου για το φορολογικό.
Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, αναφέρονται τα ακόλουθα: Σε μια περίοδο, που οι έμποροι του Πειραιά βλέπουμε τον τζίρο των καταστημάτων μας να είναι χαμηλός και ανεπαρκής, την ρευστότητα του ταμείου μας σε απογοητευτικά και αρνητικά επίπεδα και τις εμπορικές γειτονιές της πόλης μας να ερημώνουν, δεν μπορούμε παρά να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιφύλαξη το προσχέδιο του νόμου για το φορολογικό.
Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών, για την εκ θεμελίων φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του συνολικού φορολογικού πλαισίου, οι επιχειρήσεις, έως σήμερα, ήλθαν αντιμέτωπες μόνο με σημαντικές αυξήσεις επί της φορολογίας εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, περαιώσεις και τρεις συνεχείς αυξήσεις ΦΠΑ, δηλαδή με πρακτικές, που τις κατέστησαν από «ζουμερούς καρπούς» σε στεγνούς και αφυδατωμένους οργανισμούς.
Για άλλη μια φορά, το «νέο» φορολογικό, δείχνει να διατηρεί την πολυπλοκότητα του συστήματος και να μην συντελεί στην φορολογική συμμόρφωση. Με έντονη ανησυχία είδαμε να επικεντρώνεται η διαβούλευση στο πως και ποιοι οφειλέτες του δημοσίου θα μπουν στη φυλακή, μέτρο που ευτυχώς αποσύρθηκε, δεν είδαμε όμως την ανάλογη πρόνοια για τις αντίστοιχες σημαντικότατες οφειλές του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις.
Στις αδυναμίες του νομοσχεδίου, οφείλουμε να εντάξουμε την μη ύπαρξη διατάξεων, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, που θα καταργούν ή τουλάχιστον θα απλοποιούν τον Κ.Β.Σ. Η υψηλή προκαταβολή φόρου εξακολουθεί να υπάρχει, καταστώντας τις συνεπείς επιχειρήσεις, άτοκους δανειστές του Κράτους. Μεγάλη σπουδή διακρίνουμε στο κομμάτι που αφορά στην διασταύρωση στοιχείων και στον τρόπο ελέγχου, δυστυχώς όμως, αυτό αναφέρεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες «υπάρχουν». Στο τεράστιο κομμάτι της φοροδιαφυγής, που οφείλεται στο παρεμπόριο και στο λαθρεμπόριο, δυστυχώς, δεν γίνεται καμία αναφορά.
Φοβούμαστε λοιπόν, ότι είμαστε ενώπιον ενός σχεδιασμού, που έχει να κάνει με το πώς οι γνωστοί φορολογικοί «αιμοδότες», μικρομεσαίοι συνάδελφοί μας, θα «πληρώσουν το μάρμαρο» για μία ακόμα φορά και για τις διαχρονικά άστοχες και χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό κυβερνητικές επιλογές .
Και οι έμποροι του Πειραιά καταλήγουν: Κάποια στιγμή, η Πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί, ότι η συνεχής αφαίμαξη της ίδιας φορολογικής βάσης έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και της επιβίωσης, δεν δημιουργεί περιβάλλον φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και να ψάξει να βρει αυτούς που θα συντηρούν το χωρίς τελειωμό σπάταλο κράτος, όταν εμείς, απλά δεν θα υπάρχουμε.