Διμερής συνάντηση εργασίας κ. ΥΝΑΝΠ με Πρέσβη Λ. Δ. Κίνας στην Ελλάδα κ. ZOU XIAOLI

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρέσβη της Λ.Δ. Κίνας, στην Αθήνα,   Zou   Xiaoli, με θέμα την ενίσχυση  της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Ο Υπουργός και ο Πρέσβης συζήτησαν την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ Κουρουμπλής υπογράμμισε το δομημένο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδος- Κίνας   («Συμφωνία   για   τις   Θαλάσσιες   Μεταφορές   μεταξύ   της   Κυβέρνησης   της Ελληνικής  Δημοκρατίας   και   της   Κυβέρνησης   της  Λαϊκής  Δημοκρατίας   της   Κίνας Συμφωνία», «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης   της   Λαϊκής   Δημοκρατίας   της   Κίνας   για   την  Αποφυγή   της   Διπλής Φορολογίας   και   την   Αποτροπή   της   Φοροδιαφυγής Αναφορικά με τους Φόρους Εισοδήματος», «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς των Ναυτιλιακών   Μεταφορών   και   των   Ναυτιλιακών   Τεχνολογιών»,   «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στον Τομέα των Θαλασσίων Υποθέσεων», και «Ναυτιλιακή Συμφωνία ΕΕ-Κίνας»), πλαίσιο το οποίο έχει επιτρέψει την ανάπτυξη εξαιρετικών διμερών   ναυτιλιακών   σχέσεων.   Ο  κ.   Κουρουμπλής   αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη   συνεργασία   με   την  κινέζικη   εταιρεία  COSCO  και   στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της.

Kouroumplis Zou Xiaoli 2
Υπογράμμισε επίσης την προτεραιότητα του Υπουργείο να υποστηριχθεί ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής στον Πειραιά, υπό το πρίσμα ιδίως  της   υιοθέτησης  αναβαθμισμένων περιβαλλοντικών και κατασκευαστικών προτύπων των πλοίων μέσω του ΙΜΟ. Επιπρόσθετα, απέδωσε προτεραιότητα  στην   προώθηση ελληνικών   προϊόντων   ναυτιλιακού   εξοπλισμού  σε ελληνόκτητα  πλοία   που   κατασκευάζονται  στα  κινέζικα  ναυπηγεία,   κάνοντας  ειδική μνεία στις πλέον των  120 παραγγελιών  νεότευκτων πλοίων  όλων  των ειδών (πχ. φορτηγά  πλοία, δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου   και   παραγώγων πετρελαίου,  containers), που ναυπηγήθηκαν   στα   ναυπηγεία   της   Κίνας το προηγούμενο έτος.
Ο Κινέζος Πρέσβης  απέδωσε έμφαση στο διμερές θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας   για το σύνολο των θεμάτων   ναυτιλιακού   ενδιαφέροντος   και   στη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα χαρακτήρισε τη διμερή συνεργασία στρατηγικού ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση της Κίνας. Ο κ. Πρέσβης απέδωσε προτεραιότητα στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας COSCO, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο εκκίνησης   πρωτοβουλιών   για πραγματοποίηση επενδύσεων στο   λιμάνι, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναμενόμενη αύξηση των ροών Κινέζων τουριστών, δεδομένης της επέκτασης του τερματικού σταθμού   κρουαζιερόπλοιων  (cruise  terminal) σε  συνδυασμό  με την επικείμενη  έναρξη   της αεροπορικής  σύνδεσης Αθήνας-Πεκίνου.
Επίσης , αναφέρθηκε   στην   κυβερνητική   προτεραιότητα   γεωπολιτικού   και   στρατηγικού χαρακτήρα που αποδίδεται στην κινεζική πρωτοβουλία «Silk  and  Βelt Road» με τη συμμετοχή άνω των 100 χωρών και την υπογραφή, με 50 από αυτές, Μνημονίων Συνεργασίας. Με την πρωτοβουλία αυτή επιχειρείται η στρατηγική διασύνδεση της Κίνας με την ευρύτερη   περιοχή  της  Ευρώπης.   Η πρωτοβουλία   «Silk  and  Βelt Road» περιλαμβάνει  τόσο   τη χερσαία διασύνδεση (1ος Πυλώνας) της Κίνας με την κεντρική Ευρώπη  όσο και τη δια θαλάσσης διασύνδεση (2ος Πυλώνας), μέσω της Μεσογείου, καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό σημείο αναφοράς   του   παγκόσμιου   διαμετακομιστικού   εμπορίου,   με επίκεντρο   τον   Πειραιά.
Επιπλέον, ο κ.  Zou   Xiaoli αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη Σύνοδο Αρχηγών κρατών των εμπλεκομένων χωρών, το Μάιο του 2017, για τη διαμόρφωση τριετούς προγράμματος δράσεων, σε διμερές επίπεδο. Το πρόγραμμα θα εστιάζει σε θέματα συνδεσιμότητας  (connectivity),  και στο πλαίσιό του η ναυτιλία   θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Τέλος, ο  Πρέσβης της Κίνας  εξέφρασε την επί της αρχής θετική  του προσέγγιση  σε   συνάρτηση   με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στον Πειραιά, καθώς και για την προώθηση ελληνικών   προϊόντων   ναυτιλιακού   εξοπλισμού   στα   κινεζικά ναυπηγεία.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου σε στρατηγικό επίπεδο και να υπογραμμίζουν τη συμφωνία τους για διεύρυνση   της   συνεργασίας   στo ευρύτερο   φάσμα   των   λιμενικών δραστηριοτήτων. Οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στο τριετές πρόγραμμα δράσεων των ελληνοκινεζικών σχέσεων, στο   πλαίσιο   διαμόρφωσης   Οδικού Χάρτη επί θεμάτων συνδεσιμότητας (connectivity), με τομέα προτεραιότητας τη ναυτιλία.