Δηλώσεις Θ. Δρίτσα στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπoυργείου ναυτιλίας

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο νέοςΥπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Θοδωρής Δρίτσας,ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρουσία τουπαραδίδοντοςΑναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ιωάννης Θεοτοκάς και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και η λοιπή στρατιωτική ηγεσία και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου.

Ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Θοδωρής Δρίτσας,κατά τη διάρκεια της ομιλίας τουαφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον απερχόμενο Υπουργό κ. Χρήστο Ζώη για την επιτυχή συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής και για το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα κενό,τόνισε μεταξύ άλλων:“Επιστρέφω στο Υπουργείο με την ίδια συγκίνηση που ήρθα και την πρώτη φορά και με την ίδια συγκίνηση που αποχώρησα μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης. Μια συγκίνηση που συνταιριάζει με όσα μας ενώνουν και όσες ευθύνες ξέρουμε όλοι ότι μας γεννά ο ρόλος που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Πράγματι, το νέο δεδομένο της αυτοτέλειας του Υπουργείου, μπορεί να είναι ένα ακόμα καλύτερο βήμα για να εκτελέσουμε τους στόχους μας με τον καλύτερο τρόπο. Σε καμία περίπτωση αυτό το βήμα, δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνολική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, τόσο σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Σώμα όσο και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές υπηρεσίες και το πολιτικό προσωπικό. Αντίθετα, νομίζω ότι θα αποτελέσει μια καλή βάση για να πάνε μπροστά συλλογικά όλοι οι στόχοι αυτού του Υπουργείου.

Δεν θα κάνω προγραμματικές δηλώσεις, δεν θα πω πράγματα που τα είπαμε το προηγούμενο διάστημα, θέλω και εγώ, συνεχίζοντας από εκεί που τελείωσε ο κύριος Χρήστος Ζώης, να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου για μια ακόμη φορά, στα στελέχη του Υπουργείου και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στις κρίσιμες αυτές στιγμές με τα οξύτατα ζητήματα που βιώνει η χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, να διακηρύξουμε το κύρος που διαθέτει αυτό το Υπουργείο και να διαμηνύσουμε ότι τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφήνει ανοιχτό αυτό το θέμα. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως εξασφαλισμένες χάρις στην παρουσία της ελληνικής πολιτείας, κυρίως όπως αυτή εκφράζεται και εκδηλώνεται με τον υπεύθυνο ρόλο και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα, ειδικά αυτά που διαχειρίζεται το Λιμενικό Σώμα.

 

Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν οι πάντες και κυρίως όλοι που βρίσκονται εκτός της χώρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρέπει να σταματήσουμε να το λέμε και να το ξαναλέμε καθώς ήταν και ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιώματά μου στην επτάμηνη προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο, το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα σε αυτό το διάστημα, διέσωσε πάνω από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς ούτε μία ανθρώπινη απώλεια. Αυτό είναι άθλος, είναι επαγγελματισμός, είναι ευσυνειδησία, είναι υψηλό φρόνημα, είναι ευθύνη, είναι ανθρωπισμός, είναι εθνική υπερηφάνεια και είναι ακριβώς αυτό που καταξιώνει και κατοχυρώνει τη φύλαξη των συνόρων.

Είμαι περήφανος γιατί έχω υπηρετήσει σε αυτό το Υπουργείο και θα συνεχίσω, με την επιλογή του Πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Θέλω να εκφράσω την τιμή και την ευγνωμοσύνη μου προς όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του πολιτικού προσωπικού για τις συστηματικές προσπάθειες, όπως τις βίωσα όλο αυτό το διάστημα. Πράγματι επανέρχομαι και εγώ και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των Οικολόγων Πρασίνων, στη διακυβέρνηση της χώρας κατ΄ εντολή του Ελληνικού λαού. Ύστερα από μια μεγάλη δοκιμασία, ύστερα από μια εξαναγκαστική συμφωνία η οποία είναι πολύ μακριά από τις προγραμματικές μας πολιτικές στοχεύσεις και ιδεολογικές επιδιώξεις, αναλαμβάνουμε κατ΄ εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η χώρα να σταθεί όρθια και παράλληλα η κοινωνία να προστατευθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση πράγματι υπάρχουν αντιφάσεις και ειδικά στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας, αυτές είναι πολλές όπως για την ανεργία των ναυτικών και την τύχη των λιμανιών και για πολλά άλλα ζητήματα. Με επίγνωση αυτών των αντιφάσεων, πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο και μέσα από αυτές θα προσπαθήσουμε μαζί με εσάς να κρατήσουμε την χώρα μας και την κοινωνία μας όρθια αν και υπάρχουν παράμετροι των δύο επιδιώξεων που συγκρούονται αδυσώπητα.

Όμως έτσι διαμορφώνεται η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί. Με πείσμα και με αυτοπεποίθηση οφείλει και πρέπει καθένας μας, να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα και να προσπαθήσει για το καλύτερο, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά όπου είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου η οποία να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των Δήμων, των πολιτών, των παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής της πόλης. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μία σειρά από τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας, με αυτό που λέγεται δημόσιο συμφέρον και συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών.

Σε αυτές τις δυσκολίες οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Σε αυτό σας καλώ να βρούμε μαζί όλες τις δυνατές λύσεις για να προχωρήσει η χώρα μας, όχι ως μια χώρα που το μέλλον της θα καθορίζεται από αποφάσεις άλλων, αλλά ως μια χώρα που ο περήφανος λαός της θα μπορεί να αναγνωρίζει καθημερινά το δικό του ρόλο, τις δικές του προσπάθειες, τις δικές του προτάσεις και μέσα από την σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα να ανοίγει καινούργιους δρόμους. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η νέα περίοδος θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, αλλά θα είναι και ακόμα πιο γοητευτική. Σας ευχαριστώ όλες και όλους.”

Στη διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών αλλά και στο θέμα του λιμανιού του Πειραιά, ενόψει της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του ο εκ νέου υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη.

Ο κ. Δρίτσας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο Λιμενικό Σώμα για τη διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα το Σώμα έχει διασώσει τουλάχιστον 60.000 πρόσφυγες.

Ο ίδιος επεσήμανε, δε, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι πλήρως διασφαλισμένα και πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα που να αφήνει ανοιχτό αυτό το θέμα.

«Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, η εθνική κυριαρχία είναι απολύτως διασφαλισμένη», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναφερόμενος στο θέμα του λιμανιού, ενόψει της αποκρατικοποίησης που έχει συμφωνηθεί, είπε ότι η υποχρέωσή μας είναι να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου που να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, των δήμων, των πολιτών.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι «έχουμε υποχρέωση να διαμορφώσουμε μια ισχυρή δημόσια αρχή λιμένων, με τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας με το δημόσιο συμφέρον».

Από τη δική του πλευρά, ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, στην ομιλία του, εξήρε το έργο των λιμενικών και είπε ότι αποχωρεί πλούσιος σε εμπειρίες και γνώσεις. Αναφερόμενος στο θέμα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ζώης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχάσει ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

Για το έργο του Λιμενικού στη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος είπε ότι το Σώμα και το υπουργείο διαχειρίστηκε μια μεγάλη πρόκληση και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί με πιο πολλά και αποτελεσματικά μέσα.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενοςΑναπληρωτήςΥπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, στην ομιλία του τόνισε:“Κύριε Υπουργέ, κ.κ. Γενικοί, κύριε Αρχηγέ, στελέχη του Λ.Σ, θέλω με μεγάλη χαρά σήμερα να υποδεχθώ στο Υπουργείο το νέο Υπουργό, τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, από τον οποίο “ειρήσθω εν παρόδω”, είχα παραλάβει πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες. Η καλή τύχη το έφερε να σας επιστρέφω το Υπουργείο που μου παραδώσατε πριν από τέσσερις εβδομάδες περίπου. Θεωρώ υποχρέωσή μου να υπογραμμίσω ότι, ως άνθρωπος φεύγω πιο πλούσιος από έναν χώρο που θα ‘λεγε κανείς ότι είναι πολύ δύσκολο να τον γνωρίσεις μέσα σε αυτές τις είκοσι πέντε περίπου ημέρες. Όμως, με τη βοήθεια όλων των στελεχών και του πολιτικού προσωπικού, αυτό κατέστη δυνατό, δηλαδή το να γνωρίσεις αυτό το Υπουργείο και θα μου επιτρέψετε να πω και να το αγαπήσεις. Φεύγω πλούσιος σε εμπειρίες, σε γνώσεις, ελπίζω ότι θα με συνοδεύει και η φιλία πολλών με τους οποίους συνεργάστηκα.

 

Είχα πει την ημέρα που παραλάμβανα από εσάς, κ. Υπουργέ, ότι ως Υπηρεσιακός Υπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της κυρίας Θάνου, έχουμε δύο εντολές. Η μία ήταν να διενεργήσουμε τις εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και νομίζω ότι, αυτό είναι που έγινε χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία για το ό,τι έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η δεύτερη αποστολή μας, ήταν να μην επιτρέψουμε να φανεί το κενό της μετάβασης από την προηγούμενη στην επόμενη Κυβέρνηση, ούτε για ένα λεπτό. Άλλοι θα πουν αν αυτό το πετύχαμε. Μπορώ όμως, σε ό,τι με αφορά, να πω ότι δε θα ήταν δυνατή μια τέτοια αποστολή να επιτευχθεί, εάν δεν είχα την πλήρη συμπαράσταση όλων των στελεχών του Υπουργείου. Πρέπει να ομολογήσω, γιατί έχω και από άλλα Υπουργεία εμπειρία, ότι εδώ υπάρχει συγκεντρωμένη γνώση, θεσμική μνήμη, η οποία συνοδεύει όλους όσους αναλαμβάνουν, ποιότητα στελεχών και πολύ υψηλή εκπαίδευση, τέτοια που να επιτρέπει σε όλους να κάνουν τη δουλειά τους πολύ εύκολα ή εν πάσει περιπτώσει, με λιγότερες δυσκολίες από άλλους χώρους, όπου η Δημόσια Διοίκηση δρα. Διαχειριστήκαμε αυτές τις μέρες μια πολύ μεγάλη πρόκληση και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός εκτίμησε ότι και αυτή η αποστολή επετεύχθη.

 

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα στελέχη, τις γυναίκες και τους άνδρες του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επιχειρησιακά και οφείλω να πω ότι έχουν το σεβασμό μου και τους αποδίδω την τιμή που τους πρέπει. Δεν σταμάτησα να λέω, όπου χρειάστηκε, ότι τα στελέχη του Λ.Σ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με μέσα τα οποία θα πρέπει και μπορούν να είναι πιο πολλά και πιο αποτελεσματικά. Δε σταμάτησα να υπογραμμίζω, όπου χρειάστηκε, για να πετύχουμε κάποια πράγματα για το Λ.Σ ότι, μέσω του Λ.Σ δίνει εξετάσεις η χώρα και πρέπει να πω απευθυνόμενος, κύριε Υπουργέ, κυρίως στα στελέχη του Λ.Σ ότι, η χώρα μας, η πατρίδα μας μπορεί, χάριν των δικών σας προσπαθειών, της δικιάς σας αποτελεσματικότητας και του δικού σας τρόπου με τον οποίο επιχειρείτε να επαίρεστε, ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις με πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις, χωρίς να χάνει την ανθρωπιά της σε συνθήκες έντονης κρίσης οικονομικής, δημοσιονομικής και βεβαίως και κοινωνικής. Εσείς στέκεστε όρθιοι και αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα μπορεί και με φτωχά μέσα και μόνο να σταθεί όρθια, δίνετε το παράδειγμα του τι θα μπορούσε να γίνει ακόμη περισσότερο εάν είχαμε στη διάθεσή μας όλα όσα θα έπρεπε να είχαμε στη διάθεσή μας και η παρακαταθήκη της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία πιστεύω ότι απολύτως θα αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση που έχει αναλάβει την εντολή του ελληνικού λαού, είναι αυτή, οι Ευρωπαίοι να μην ξεχάσουν ότι τη μάχη τη δίνει η Ελλάδα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

 

Κύριε Υπουργέ, σας είπα στο γραφείο ότι η θέα του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι μοναδική και σας είπα ότι όσες ώρες και να εργάζεται κανείς εδώ, τον ξεκουράζει αυτό το πήγαινε έλα τον καραβιών στο λιμάνι, είναι σαν να ταξιδεύει και ο Υπουργός με τα καράβια που μπαίνουν και βγαίνουν και ενώ η εικόνα είναι στατική, τα καράβια συνεχίζουν ζωντανά, δίνουν κίνηση και σας εύχομαι εργαζόμενος από το γραφείο αυτό, να αντλείτε τη δύναμη που αντλούσα εγώ, δουλεύοντας πολλές φορές 18 ώρες το 24ωρο, για να δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό για χάρη και του Υπουργείου και της πατρίδας μας.

Ο ελληνικός λαός έχει δώσει μια εντολή σε όλους μας και αυτό θα είναι το τελευταίο που θα μου επιτρέψτε να κλείσω, να κάνουμε το παν, χωρίς να χαθεί λεπτό, να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας αυτό που της αξίζει, αυτό που μας πρέπει και στον λαό μας ξανά την περηφάνια του και το Υπουργείο αυτό, το μπορεί. Είναι ένα Υπουργείο που όπως είπα, έχει τα στελέχη, έχει τον δυναμισμό έχει την αποστολή και επειδή έρχεστε με προίκα, αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί την νομίζω πλέον είναι στο χέρι σας η αναβάθμιση του Υπουργείου και μόνο στην υπογραφή σας και να διεκδικήσετε και να πετύχετε, όλα όσα μπορείτε βεβαίως να πετύχετε . Εγώ είμαι από τους πρέποντες, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι γυρεύω στη θάλασσα και στον Πειραιά, όμως το έθνος μας είναι ναυτικό και τελικά όλοι μας, αρκεί να κάτσουμε γύρω γύρω στη θάλασσα για να καταλάβουμε και να αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε και να πετύχουμε όσο μπορούμε περισσότερα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους από τα βάθη της καρδιάς μου που να επαναλάβω, μην νομίζετε πως ήταν μια κουβέντα από αυτές που συνηθίζονται, το ότι φεύγω πιο πλούσιος και να γνωρίζετε ότι, στο δικό μου πρόσωπο, αν και όποτε το φέρει η ζωή, μπορείτε να να προσβλέπετε σ’ έναν φίλο σ’ έναν άνθρωπο που θα έχει πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτό που βρήκε και έζησε από κοντά, επί τέσσερις εβδομάδες.

Κύριε Υπουργέ, καλή δύναμη, καλή συνέχεια για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους.”

maritimes.gr{jcomments on}