Δήλωση Μ.Δαμανάκη σχετικά με την Απόφαση για τη Συλλογή των Αλιευτικών Δεδομένων από την Ελλάδα

“Πληροφορήθηκα με χαρά σήμερα την ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας για την υπογραφή, ύστερα από καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη συλλογή και υποβολή των ετήσιων αλιευτικών δεδομένων της Ελλάδας στις αρμόδιες υπηρεσίες Αλιείας της Κομισιόν. Η σημερινή θετική εξέλιξη θα επιτρέψει στη χώρα να αποκαταστήσει μία εκκρεμότητα ετών, να απελευθερωθούν τα σχετικά προγράμματα για το 2013 και να μπορέσει να εκταμιεύσει για εφέτος κονδύλια ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Aλιείας.

Αντιθέτως και δυστυχώς εξαιτίας αυτής της ασυνέπειας, η χώρα απώλεσε από το 2009 έως το 2012 ευρωπαϊκούς πόρους για την αλιεία ύψους συνολικά 8.777.000 ευρώ και διακινδύνευσε την καταδίκη της σε καταβολή υψηλών προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ελπίζω και εύχομαι από σήμερα και στο εξής η Ελλάδα να αποκαταστήσει την κανονικότητα που όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατακτήσει στη συλλογή και κατάθεση των αλιευτικών δεδομένων σε ετήσια βάση ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει ανάλογα και τις δυνατότητες που προσφέρονται από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ένωση”