Αρχίζει η δίκη για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»

Στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλού, αρχίζει το πρωί της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου 2011, η δίκη των 13 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην αίθουσα σύμφωνα με πληροφορίες παρόντες θα είναι μόνο οι εννέα από τους δεκατρείς.

Το κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, μετά και τις απειλές που διέρρευσε η Οργάνωση με προκήρυξή της με την οποία και ανέλαβε το

το πρόσφατο χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Για το λόγο αυτό αναμένεται ότι η αστυνομία θα λάβει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. 

 

Υπενθυμίζεται ότι για συμμετοχή στην Οργάνωση κατηγορούνται οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.

Στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης τρία άτομα τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους: Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης.

Της σύλληψης διαφεύγουν και καταζητούνται τέσσερα ακόμα άτομα. Πρόκειται για τους: Χρήστο Τσάκαλο, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

 Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και στις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- Λούκας Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Η άκρη του νήματος για την οργάνωση άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, «γιάφκα» σύμφωνα με τη δικογραφία, και προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις αξιοποιώντας, τα ευρήματά της από τον επίμαχο χώρο.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Χάρης Χατζημιχελάκης, πρόσφατα με δήλωση του σε διαδικτυακό τόπο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση. Ο συγκατηγορούμενος του Παναγιώτης Αργυρού -που συνελήφθη για τα «πακέτα-βόμβες» με τον Γεράσιμο Τσάκαλο αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου- με επιστολή του έχει δηλώσει «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.

Η δίκη των 13 είναι η πρώτη από μία σειρά δικών που θα ακολουθήσουν τόσο για τους «Πυρήνες» όσο και για τον «Επαναστατικό Αγώνα» και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ανάκριση με κατηγορίες για «συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση».