Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραχώρησε χθές συνέντευξη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 στους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Νίκο Υποφάντη.
Σχετικά με το τραγικό συμβάν στη Γαλλία:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Μην ξεχνάτε ότι το 2001 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία με στόχο το Αφγανιστάν ήταν ελάχιστα τα μέρη που ελέγχονταν από την Αλ Κάιντα και ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Το 2014 δυστυχώς αυτό το τόξο εκτείνεται από το Αφγανιστάν έως το Σουδάν. Συζητάμε για μία τεράστια έκταση, όπου πλέον ο ακραίος ισλαμικός φονταμενταλισμός έχει γίνει κυρίαρχο ρεύμα. Υπάρχουν καθημερινά δολοφονίες, ομηρίες, ακρωτηριασμοί γυναικών σε όλο αυτό το τόξο και αυτό δείχνει και την αποτυχία της Δύσης να χαράξει μία σωστή πολιτική στην περιοχή.
Εμπνεύστηκε δήθεν από την «Αραβική Άνοιξη», η οποία κατέληξε σε «Αραβικό Χειμώνα». Με τα δόντια κρατήθηκε η Αίγυπτος να μην πέσει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Εκεί που έπεσαν τα καθεστώτα των πρώην τυράννων δικτατόρων, σήμερα υπάρχει αναρχία και μπορούμε να μιλάμε για κράτη τα οποία έχουν καταρρεύσει, όπως τη Λιβύη, όπου μαίνεται ένα φοβερός εμφύλιος πόλεμος, θύματα του οποίου ήταν προχθές και δύο ναυτικοί.
Νομίζω ότι συζητάμε για μία καινούργια μορφή τρομοκρατίας. Η Ευρώπη κράτησε μία πολιτική ανοιχτών θυρών για πάρα πολλά χρόνια. Αυτή η πολιτική αμφισβητείται από τον Cameron στη Μεγάλη Βρετανία. Πέρσι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που κάναμε τον Ιανουάριο στην Αθήνα για τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης είχαμε θέσει στην ατζέντα το θέμα της μετανάστευσης μαζί με της τρομοκρατίας. Ήδη από τον Ιούνιο βρισκόμαστε όλες οι αρχές που ασχολούμαστε με τα θέματα της μετανάστευσης σε υψηλή εγρήγορση για τους φανατικούς, οι οποίοι μπορούν να παρεισφρέουν ανάμεσα στα ρεύματα των μεταναστών.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Τις τελευταίες μόνο μέρες μιλήσαμε για το θετικό μέρος της πολιτικής μας και αυτό νομίζω ότι αρχίζει να ακούγεται. Πιστεύω ότι το μήνυμα ποιος θα έρθει στις 26 του μηνός και τι θα κάνει, και όχι τι έγινε μέχρι τις 24 του μηνός, θα μπορέσει να μας δώσει το προβάδισμα το οποίο χρειαζόμαστε.
Αυτή τη νίκη με μία ψήφο, έτσι όπως την ζητάμε, ώστε να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, γύρω από την οποία θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό που θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες είναι κατά πόσο θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αυτό το προβάδισμα, το δημοσκοπικό να σχηματίσει κυβέρνηση. Και φαίνεται ότι δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να συνομιλήσει με καμία άλλη πολιτική δύναμη που βρίσκεται ή θα βρεθεί μέσα στη βουλή.
Σχετικά με το σενάριο των δεύτερων εκλογών:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η οικονομία ήδη δοκιμάζεται με αυτές τις πρόωρες εκλογές. Η παράταση της αβεβαιότητας θα μας κάνει να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, τον οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αλλιώς.
Θα ήθελα να το απεύχομαι, αλλά δεν βλέπω πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Έρχεται με δογματική αντίληψη για το πρόγραμμά του, λέει ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορεί να συνομιλήσει με τα ξαδέρφια του, το ΚΚΕ. Δεν μπόρεσε τους πρώην συντρόφους του της ΔΗΜΑΡ, να τους απορροφήσει. Δεν φαίνεται να έχει καμία ιδεολογική σχέση με τον κ. Καμμένο. Δεν βλέπω πως μπορεί να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει πρώτο κόμμα, μία σταθερή κυβέρνηση. Εμείς κάναμε μία ιστορική υπέρβαση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, θα το ξανά αποδείξουμε την επομένη των εκλογών, εφόσον έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση.
Σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Νέα Δημοκρατία και η πολυκομματική κυβέρνηση έκανε πολύ μεγάλες περικοπές τα τελευταία χρόνια για να φέρει σε τάξη τον προϋπολογισμό. Εκτελούμε φέτος τον πρώτο ισοσκελισμένο και ελαφρώς πλεονασματικό προϋπολογισμό νομίζω της γενιάς μου και τον εκτελούμε σε μία πολύ ευνοϊκή οικονομική συγκυρία. Η ραγδαία μείωση της τιμής του πετρελαίου, η μείωση της τιμής του ευρώ καθιστά ολοένα και πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Νομίζω 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι το όφελος αν διατηρηθεί η σημερινή τιμή του πετρελαίου το 2015. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, είναι πολύ καλή η οικονομική συγκυρία και πιστεύω ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα έχουμε εφέτος θα μας ευνοήσουν, να κάνουμε πολύ μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υπερφορολογηθεί. Και αυτές είναι δύο κατηγορίες οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι συνεισέφεραν πολύ περισσότερο σε αυτή την κρίση από όσο άντεχαν.
Αναφορικά με ανεργία:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόγραμμα αντιμετώπισης ανεργίας και αυτό είναι μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Πιστεύουμε στις επενδύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, που φέρνουν θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Δύο πολύ απλά παραδείγματα είναι:
Πρώτον. Το λιμάνι του Πειραιά, για το οποίο την παραμονή των Χριστουγέννων περάσαμε την επικύρωση της επέκτασης με την COSCO. Άμεσα περίπου 1.500 θέσεις εργασίας στον τομέα της κατασκευής του νέου προβλήτα, 1.000 θέσεις εργασίας στη λειτουργία του προβλήτα και βεβαίως αύξηση της απασχόλησης στις μεταφορές, logistics, πετρελαιεύσεις, τροφοδοσίες, πρακτορεύσεις, φορτηγατζήδες, όπου οι αμοιβές είναι πολύ πάνω από το όριο που θέτει ο νόμος, είναι θέσεις εργασίας μόνιμες οι οποίες θα δώσουν τόνωση στην οικονομία μίας περιοχής που έχει 65% ανεργία. Αυτή την επένδυση την κάνει και τη στηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Αυτή την επένδυση την πολεμάει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερο, Ελληνικό, 14 χρόνια κλειστό, ρημάδι, έχει μεταφερθεί στα Σπάτα. Κλείσαμε τη συμφωνία το Δεκέμβρη για 5,5 δισ. επένδυση στο Ελληνικό, την οποία προτείνουμε να γίνει για την τοπική οικονομία, για το νέο πρόσωπο της Αθήνας, για το τουριστικό της πρόσωπο, για την απασχόληση, για την κατασκευή. Αντιπρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, “αστικός λαχανόκηπος” και πρότυπος βιολογικός ελαιώνας.
Σχετικά με την αναφορά του κ. ΤΣΙΠΡΑ ότι η χώρα τείνει να γίνει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει δημόσια περιουσία:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Τίποτα από αυτά που αποκρατικοποιούνται δεν πωλούνται. Δίνονται προς αξιοποίηση μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ σοβαρής λογικής. Δεν χαρίσαμε τα αεροδρόμια, προσελκύσαμε στα αεροδρόμια 1 δισεκατομμύριο ευρώ και άλλο 1,5 δισεκατομμύριο σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Δεν φεύγουν τα αεροδρόμια από το ελληνικό έδαφος.
Πάμε σε μία αξιοποίηση των λιμανιών, ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να φέρει στα ταμεία πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και σε επενδύσεις επίσης άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν θα πάψουν να είναι δημόσια περιουσία τα λιμάνια. Το management δίνουμε για συγκεκριμένο χρόνο, προσελκύουμε επενδύσεις, προσπαθούμε να τα αναπτύξουμε.
Αναφορικά με τους συνταξιούχους πλοιάρχους.
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι και αυτοί στην κατηγορία που σας είπα λίγο πριν. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στα συνταξιοδοτικά, δεν θα είναι κάτι το δραματικό και ραγδαίο. Αλλά, οποιοσδήποτε λέει σήμερα ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις στη προς κρίσης εποχή, άμεσα σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει περίπου άλλα 300 -350 εκατομμύρια να επιχορηγεί κάθε χρόνο το ΝΑΤ.
Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τη μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Στο ασφαλιστικό έχουμε πολλών επιπέδων και κατηγοριών συνταξιούχους. Νέους συνταξιούχους, αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα ένσημά τους, άλλοι που έχουν βγει με προνομιακές καταστάσεις. Σε αυτές θα υπάρξουν κάποιες επιμέρους αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει καμία διάθεση ούτε για περαιτέρω οριζόντια περικοπή συντάξεων, ούτε για κάποια ισοπέδωση των συντάξεων προς τα κάτω. Το αντίθετο.
Σχετικά με το μήνυμα της κάλπης:
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι εκλογές δεν κερδίζονται ούτε με το θυμό, ούτε με το φόβο, θεωρώ ότι οι εκλογές κερδίζονται με την ελπίδα και αυτό έχει να κάνει με το ποια Ελλάδα θέλω την επόμενη ημέρα και πως μπορώ την επόμενη ημέρα να έχω επενδύσεις, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, θα μεγεθύνουν την οικονομία, ώστε να ελαφρυνθεί το φορολογικό βάρος και θα μπορέσει να εξισορροπήσει αυτές τις κοινωνικές αδικίες που περάσαμε. Πριν από 5 χρόνια κάναμε το λάθος να πιστέψουμε το λεφτά υπάρχουν. Μέσα σε 5 χρόνια και μετά από αυτές τις θυσίες θα είναι λάθος να ξανάπιστέψουμε μία κάλπικη ελπίδα.