Απόσπασμα από την ανάλυση του Πετρελαίου του www.tradeview.gr 27 Φεβρουαρίου 2011

27 Φεβρουαρίου 2011

Απόσπασμα από την ανάλυση του Πετρελαίου του www.tradeview.gr

 

Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής μόνο μια μέτρια ανοδική αντίδραση στην τιμή του πετρελαίου. Η περιορισμένη ανταπόκριση οφείλεται στο γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο και στο ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη πει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή εάν κριθεί αναγκαίο.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την πιθανότητα για μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αν η εξέγερση στη Μέση Ανατολή εξαπλωθεί. Προβλέπεται ότι τα προβλήματα στις Αραβικές χώρες θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό, ίσως και χρόνια. Μέχρι σήμερα, οι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου, περιορίζονται κυρίως στη Λιβύη, η οποία αντιπροσωπεύει 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως της παραγωγής ή μόνο το 5% της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία από μόνη της παράγει 3,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ο ΟΠΕΚ ως σύνολο έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να καλύψουν το έλλειμμα που δημιουργεί το πρόβλημα της Λιβύης σχετικά με την παραγωγή μέσα σε λίγες εβδομάδες, εάν το επιθυμούν.

Εάν όμως, τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ιράν απορροφηθούν στο χάος, ή εάν το Ισραήλ καταλήξει σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με μια χώρα όπως το Ιράν, τότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά για το πόσο ψηλά θα μπορούσε να πάει η τιμή του πετρελαίου.

 

Όπως αναμέναμε η τιμή συνεχίζει ανοδικά. Τεχνικά, η μεσοπρόθεσμη πορεία παραμένει ανοδική όσο η τιμή βρίσκεται μέσα στο πράσινο ανοδικό κανάλι, αλλά και στο μακροπρόθεσμο μπλε ανοδικό κανάλι και περιμένουμε το πετρέλαιο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

 

Τα σημεία αντίστασης και στήριξης βρίσκονται …..

 

Για να δείτε ολόκληρη την ανάλυση του πετρελαίου καθώς και το διάγραμμά του, μπορείτε να επισκεφθείτε τη συνδρομητική υπηρεσία του www.tradeview.gr