/

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τον ΕΛΟΕΝ μετά την κατακραυγή!

xatzidakisΑποσύρεται, μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Πλακιωτάκη, η τροπολογία που προέβλεπε την ένταξη των Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.) στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), ο οποίος παραμένει υπό το καθεστώς της αυτοτέλειας που διέπεται μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στην απόσυρση της τροπολογίας προχώρησε ο υπουργός Εργασίας προκειμένου, όπως διευκρίνισε, να συζητήσει το ζήτημα με τους αρμόδιους εκπροσώπους φορέων.

Η ρύθμιση προέβλεπε την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤ για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι, η ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ κρίθηκε σκόπιμη και λειτουργικά επιβεβλημένη, καθώς τα ποσά συνεισπράττονται μέσω των ναυτολογίων από το ΝΑΤ και αποδίδονται στη συνέχεια στον Ε.Λ.Ο.Ε.Ν..

Παράλληλα ξεκαθαριζόταν ρητά, ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του οικογενειακού επιδόματος και τους δικαιούχους αυτού, που παραμένουν αμετάβλητοι.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είχε συγκαλέσει για αύριο έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, με θέμα τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αφορμή τη σχετική τροπολογία.

«Η κατάθεση μιας τέτοιας τροπολογίας με την οποία «εν μια νυκτί» καταργείται ο ΕΛΟΕΝ ο οποίος για εμάς τους ναυτικούς είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας και την οικογένειά μας, χωρίς την παραμικρή ενημέρωσή μας, είναι πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή από την πλευρά μας, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι εμείς οι ίδιοι οι ναυτικοί χρηματοδοτούμε τον ΕΛΟΕΝ, με τις δικές μας εισφορές, χωρίς το κράτος να πληρώνει έστω ένα ευρώ» αναφερόταν σε ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών.

Η ΠΝΟ είχε προσθέσει επίσης ότι η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ αποτελεί «casus belli» για τους ναυτικούς, και σε περίπτωση της μη άμεσης απόσυρσής της σχετικής τροπολογίας η ΠΝΟ θα απαντήσει με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις.