Στην ΠΝΟ στρέφονται οι πιέσεις της κυβέρνησης για τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών ενώ καμία πίεση δεν ασκείται στην άλλη «όχθη», παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Εφοπλιστικών Ενώσεων ήδη υπέγραψαν την καταβολή αυξήσεων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του 2010.
Επικαλούμενος το «δημόσιο συμφέρον» ο υπουργός
Θαλασσίων Υποθέσεων, ζήτησε την άμεση διακοπή της απεργίας, τονίζοντας ότι διαφορετικά «…η κυβέρνηση θα προστατέψει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται».
Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Διαμαντίδης, αφήνει υπονοούμενα για ενεργοποίηση του νόμου περί επιστράτευσης εάν δεν λυθούν οι κάβοι απόψε (27 Νοεμβρίου 2010).
Ωστόσο, η απάντηση της ΠΝΟ ήταν ξεκάθαρα «όχι» ενώ αφήνει αιχμές κατά του υπουργού σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται Ανεξάρτητο Σώμα, το οποίο να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των εμπλεκομένων μερών και το οποίο να υποδεικνύει συγκεκριμένες έκτακτες ζωτικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα η ΠΝΟ επικαλείται το διεθνές δίκιο τονίζοντας ότι τυχόν παρέμβαση της κυβέρνησης να τερματιστεί αμέσως η απεργία χωρίς να υπογραφούν οι ΣΣΕ, προσκρούει στον πυρήνα του διεθνούς συμβατικού δικαίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που ρητά απαγορεύει κρατική επέμβαση(άρθρο 2 ΔΣ 98).
Αιχμές κατά της κυβέρνησης
Στην επιστολή της η ΠΝΟ αναφέρει τα ακόλουθα: Αναφορικά με το άνω σχετ. έγγραφό σας με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2010, που λάβαμε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου 2010, σας γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση της ΠΝΟ που συγκλήθηκε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίασή της, αφού ενημερώθηκε επί του περιεχομένου του, σας γνωρίζει τα παρακάτω.
Μια πρώτη διαπίστωση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας επί του ανωτέρω εγγράφου σας είναι ότι ενώ ξεκινά με την αναφορά ότι «η απεργία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα», στη συνέχεια αναφέρεται σε διατάξεις του νόμου, με τις οποίες κατά την εκτίμησή σας τίθενται συγκεκριμένοι περιορισμοί κατά την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού.
Εξειδικεύοντας τους περιορισμούς αυτούς, που ορίζονται από τον κοινό νομοθέτη, αναφέρεστε ειδικότερα «στη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού των πλοίων προς μεταφορά προσώπων και αγαθών διά θαλάσσης για αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου που ανακύπτουν».
Προφανώς υπαινίσεσθε την διάταξη της παραγρ. 2 του άρθρου 37 του Ν. 330/1976. Προς το σημείο αυτό ακριβώς εναρμονίζεται και το θέμα που έχει τεθεί στην αρχή του εγγράφου σας.
Αντί όμως, όπως θα ήταν αναμενόμενο, να προσδιορίζεται με σαφήνεια η έννοια της συνδρομής συγκεκριμένων εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου που, ανακύπτουν, στην επόμενη παράγραφο του εγγράφου σας ζητείται από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «όπως εξετάσει και αναλόγως αποφασίσει εύλογη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων».
Θεωρούμε κ. Υπουργέ ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων ναυτεργατών διαθέτει την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό ως προς τον προσδιορισμό και την υπόδειξη συγκεκριμένων εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Το κενό αυτό ούτε η επιστολή σας καλύπτει ή έστω θίγει, ούτε επίσης υφίσταται Ανεξάρτητο Σώμα, το οποίο να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των εμπλεκομένων μερών και να επιλαμβάνεται αναλόγων περιπτώσεων.
Το γεγονός ότι η επιδίωξή σας είναι «η εύλογη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων» αρκεί και μόνο για να πείσει ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για κάλυψη εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, για την οποία θα ήταν αρκετή η μεμονωμένη αντιμετώπισή τους, αλλά αντίθετα πρόκειται για ανεπίτρεπτη ενέργεια που προσκρούει στον πυρήνα του διεθνούς συμβατικού δικαίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που ρητά απαγορεύει κρατική επέμβαση(άρθρο 2 ΔΣ 98).
Ύστερα από τα παραπάνω, η σημερινή απόφαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας για το επόμενο 48ωρο, για την οποία έχετε ήδη ενημερωθεί με σχετικό έγγραφό μας εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.
Διαμαντίδης: Καταχρηστική η απεργία…
Νωρίτερα το μεσημέρι η ΠΝΟ είχε λάβει επιστολή από τον υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη το περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσε και δήλωση-τελεσίγραφο του Υπουργού, λίγο μετά τις 7.00 το βράδυ. Η δήλωση του υπουργού ήταν η ακόλουθη: «Η απεργία αποτελεί αναμφισβήτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων.
Υπόκειται όμως σε συγκεκριμένους κανόνες εκ του νόμου, όπως με σημερινή επιστολή μου επισήμανα προς την ΠΝΟ, προκειμένου να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού.
Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν σήμερα κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτή.
Η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της προς κάθε κατεύθυνση, όπου παρατηρείται καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλισθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, των επιχειρήσεων στο επιχειρείν, αλλά και το δημόσιο συμφέρον παράλληλα με την προστασία της εθνικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προστατέψει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται.
Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και να είστε βέβαιοι πως θα το πράξουμε».
Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση του νόμου περί επιστράτευσης εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα δύο φορές σε απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ. Και οι δύο φορές σημειώθηκαν σε περιόδους με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που ούτε οι επιχειρηματίες αλλά ούτε και η κυβέρνηση προσέφυγαν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων αφήνοντας έτσι υποψίες ότι υπάρχει ο φόβος της απόρριψης του αιτήματος δεδομένου ότι τα βήματα της ΠΝΟ είναι καθ’ όλα σύννομα.