«Άνοιξη της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο»

 Ο Τυνήσιος πολιτικός Μόνσεφ Μπαρζούκι προβλέπει πολιτικές ανατροπές στις αραβικές χώρες, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο. Ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Τυνησίας.

 

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλί στην Τυνησία, ο Μόνσεφ Μπαρζούκι προβλέπει πολιτειακές αλλαγές και στην Αίγυπτο, την Αλγερία και τη Συρία. Ο 65χρονος πολιτικός κάνει λόγο για «άνοιξη της δημοκρατίας» στην περιοχή. Διαπιστώνει ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις αραβικές χώρες και επισημαίνει ότι στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική από την Τυνησία:

«Τα πολιτικά συστήματα διαφέρουν: Στην Αίγυπτο ο ισχυρός άνδρας είναι απόλυτος κυρίαρχος, το κόμμα είναι πανταχού παρόν και οι μυστικές υπηρεσίες εντάσσονται στο σύστημα. Αλλά ο πρόεδρος Μουμπάρακ είναι αρκετά έξυπνος, ώστε να παρέχει κάποιες ελευθερίες: υπάρχουν πολιτικά κόμματα και κάποια ψήγματα ελευθεροτυπίας. Αντιθέτως η Τυνησία ήταν ένα καθαρά αστυνομικό κράτος, χωρίς ελευθερίες και όλο αυτό το μείγμα ήταν εκρηκτικό…» λέει ο Μπαρζούκι.

 

Αλλαγή φρουράς στην Αίγυπτο

Τον Νοέμβριο του 2010 η κυβέρνησηbenali Μουμπάρακ δεν είχε αποδεχθεί την παρουσία διεθνών παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές και η ισλαμιστική οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα» έκανε λόγο για νοθεία. Στη συνέχεια ο ηλικίας 82 ετών Χόσνι Μουμπάρακ, που παραμένει στην εξουσία επί τριάντα χρόνια, άρχισε να προετοιμάζει τη διαδοχή του από τον ίδιο τον γιο του. Αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου αλλάζουν τα δεδομένα, υποστηρίζει ο Μπαρζούκι:

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει νέα υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου, ούτε παράδοση της εξουσίας στον γιο του. Του χρόνου η Αίγυπτος θα έχει άλλο πρόεδρο. Η τυνησιακή επανάσταση προσφέρει ένα δίδαγμα σε όλους αυτούς τους δικτάτορες: δεν μπορείτε να συνεχίσετε όπως πριν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα…»

Ο Μόνσεφ Μπαρζούκι έχει διατελέσει επικεφαλής τυνησιακής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ιδρυτής του αριστερού κόμματος «Κονγκρέσσο για τη Δημοκρατία», το οποίο είχε απαγορευθεί από το καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Μπεν Αλί. Για πολλά χρόνια ζούσε αυτοεξόριστος στη Γαλλία, αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα επέστρεψε στην πατρίδα του και δηλώνει ότι θα κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Συνειδητοποιεί όμως ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα: τι θα γίνουν οι χιλιάδες αστυνομικοί του παλαιού καθεστώτος ή όσοι εργάζονταν στις μυστικές υπηρεσίες του;

Στην Αίγυπτο οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ..

«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη μεταβατική περίοδο που βρισκόμαστε. Την αστυνομία τη μισούμε και τη θεωρούμε διεφθαρμένη, αλλά όπως και να το moubarakDegageκάνουμε, όλες οι χώρες χρειάζονται αστυνομία. Άλλο αυτό λοιπόν και άλλο η πολιτική αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Όλοι οι δημοκράτες απαιτούν να διαλύσουμε αυτές τις οργανώσεις…» 

Η επανάσταση του Facebook

Ο Μόνσεφ Μπαρζούκι υποστηρίζει ότι η ειρηνική επανάσταση της Τυνησίας ήταν η πρώτη επανάσταση του Facebook και του Twitter. Πιστεύει μάλιστα ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία «άνοιξη της δημοκρατίας» σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των πολιτών, αλλά και να καταρρεύσουν τα στερεότυπα της Δύσης, όπως επισημαίνει με νόημα:

«Θα διαψευσθούν όλοι οι Ευρωπαίοι που υποστηρίζουν ότι η δημοκρατία δεν ταιριάζει στους Άραβες. Αυτό το άκουγα συχνά στη Γαλλία: Οι Άραβες, μας έλεγαν, μπορούν να ζήσουν είτε με αυταρχικούς ηγέτες, είτε σε ισλαμιστικά καθεστώτα. Κι όμως η τυνησιακή επανάσταση ξεκίνησε από έναν λαό ώριμο και πολιτικοποιημένο, που χρησιμοποίησε τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Γι αυτό και ονειρεύομαι να φτιάξουμε όλοι μαζί τη δημοκρατία των πολιτών. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο την μοναρχία των υποτελών…»    

 

Christoph Heinemann/Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

πηγή: DW-de