Ανακάμπτει το αργό προς τα 30 δολ. το βαρέλι

Ανακάμπτουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, γεγονός που σε συνδυασμό με τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, δίνει ώθηση στις αγορές.

Το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,68% στα 29,62 δολ. το βαρέλι.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τα  συμβόλαια Φεβρουαρίου του αργού πετρελαίου υποχώρησαν στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης κατά 1,63% και έκλεισαν στα  28,94 δολάρια το  βαρέλι.  Ενδοσυνεδριακά, η κατώτερη τιμή ήταν τα 28,36 δολάρια.

Στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 13 χρόνια υποχώρησε το  Brent, η προθεσμιακή τιμή του οποίου για συμβόλαια Μαρτίου 2016 στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE του Λονδίνου διαμορφώθηκε στα 28,66 δολάρια, με πτώση 0,97% . Ενδοσυνεδριακά, το brent έσπασε και το “φράγμα” των 28 δολαρίων.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Σε έκθεσή της η Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται καν το ιρανικό πετρέλαιο για να μείνουν καθηλωμένες οι τιμές. Φτάνει από μόνη της η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, ή μια πιθανή επιθετική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν κατά 15%, για να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της αναφέρει ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα χαμηλά των 20 δολαρίων το βαρέλι, που θα έχει ως συνέπεια οι περισσότερες εταιρείες διύλισης να σταματήσουν την παραγωγή.

Η Bank of America-Merrill Lynch αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την μέση τιμή του brend φέτος στα 46 δολάρια ανά βαρέλι (από 50 προηγουμένως) και του αμερικανικού αργού στα 45 δολάρια ανά βαρέλι (από 48), σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει συμπεριλάβει στο σενάριό της τον παράγοντα “Ιράν”.

Η Societe Generale χαμήλωσε τον πήχη στα 42,50 δολάρια ανά βαρέλι για το μπρεντ φέτος (από 53,75 προηγουμένως) και στα 40,50 δολάρια ανά βαρέλι για το αμερικανικό αργό (από 49,75). Συμπληρώνει όμως πως εφόσον επαληθευθούν οι φόβοι για αύξηση της προσφοράς λόγω ιρανικού πετρελαίου, τότε δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι τελευταίες προβλέψεις που κάνουν λόγο για διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 25 ή στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 10 δολάρια το βαρέλι προβλέπει και η Standard Chartered, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το αργό πετρέλαιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στον ορίζοντα “δεν φαίνεται να υπάρχει πάτος”. Συμφωνεί με αυτό και ο πρόεδρος του McGraw Hill Financial Institute, John Kingston ο οποίος προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περαιτέρω και πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 φαίνεται «πολύ άσχημο» για τις διεθνείς αγορές.

bankwars.gr{jcomments on}