Στα Αμπελάκια Σαλαμίνας ρυμουλκήθηκε το Αγία Ζώνη ΙΙ

Αγία Ζώνη ΙΙ

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανέλκυσης του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, το οποίο είχε βυθιστεί τον Σεπτέμβριο γεμίζοντας τις ακτές της Αττικής με μαζούτ.

Τελικά, μετά από 3 μήνες, το μοιραίο για τον Σαρωνικό Κόλπο πλοίο ρυμουλκήθηκε στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, συνοδεία απορρυπαντικών σκαφών και θα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το Αγία Ζώνη ΙΙ βυθίστηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, στον Σαρωνικό, λίγο μετά τον απόπλου του από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Ηταν έμφορτο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Και μπορεί στο άκουσμα της είδησης οι περισσότεροι να προβληματίστηκαν, όχι, όμως, όπως φάνηκε, και οι αρμόδιες Αρχές.

Ούτε καν την επόμενη ημέρα, το πρωί της Δευτέρας, όταν οι κάτοικοι της Σαλαμίνας ξύπνησαν από την οσμή του πετρελαίου: Οι παραλίες από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είχαν γίνει μαύρες, ωστόσο αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωνε πως «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και ίσως σήμερα το απόγευμα να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου».

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα το πετρέλαιο από το πλοίο που είχε… στεγανοποιηθεί έφθασε στον Πειραιά και στη συνέχεια προχώρησε σε Παλαιό Φάληρο, Καλαμάκι, Ελληνικό, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα και Βούλα.

Φωτογραφίες: Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

iefimerida.gr