Ταφόπλακα στην ακτοπλοΐα με εντολή των “θεσμών”

 

Οι οργανικές συνθέσεις και η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών πλοίων βρίσκονται στο «στόχαστρο των μνημονιακών δεσμεύσεων» όπως τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη η διοίκηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης (κράτησε πάνω από έξι ώρες) ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, ειδικότερα για τις οργανικές συνθέσεις επεσήμανε ότι «συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της ναυσιπλοίας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και δεν πρόκειται να την παζαρέψουν ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με την τρόικα, ούτε με τους εφοπλιστές που κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δεν παρείχε στο επίμαχο θέμα των οργανικών συνθέσεων καμιά διαβεβαίωση ή δέσμευση προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, παρά μόνο ότι θα καταβάλει προσπάθεια αυτό να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο.

Μετά απ’ όλα αυτά η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θα συνεδριάσει στις 19/10/2015, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση των μελών της στις 21/10/2015 όπου θα πάρει αποφάσεις για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών αγώνων. Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών την ευθύνη θα έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στο μεταξύ άλλα τρία ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) με ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Οι ναυτεργάτες αναφερόμενοι στις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας με αφορμή τη μνημονιακή δέσμευση για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων τονίζουν ότι ο Θ. Δρίτσας αποδέχθηκε ότι θα βγουν στην ανεργία χιλιάδες ναυτεργάτες από τα επιβατηγά πλοία , ότι θα αυξηθεί η ανεργία και δεν θα υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Το μόνο όφελος θα το έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

efsyn.gr

Χριστίνα Παπασταθοπούλου{jcomments on}