Σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τη γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα

Σύσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα είχε χθές η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος.

Ο Υπουργός επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν στη σύνδεση των  ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα να μην έχει λόγο το κράτος και να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των ιδιωτών. Επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη βουλή, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία “Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Ακτοπλοϊκών Γραμμών” με σκοπό η σύνδεση νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας να μπει σε νέα βάση, προ όφελος των πολιτών. Ομολογουμένως αυτό είναι κάτι που έχει διχάσει τη ναυτιλιακή κοινότητα καθώς αντίστοιχα εγχειρήματα στο παρελθόν, έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη γραμμή Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα και το πώς μπορεί να γίνει ελκυστική για τις Ναυτιλιακές Εταιρίες. Δυο από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι α) η επιδότηση της γραμμής στο κομμάτι Ιθάκη – Σάμη, και β)  να χαρακτηριστεί ως πορθμειακή. Το δεύτερο σενάριο βέβαια συναντά το εμπόδιο που λέγεται απόσταση καθώς για να χαρακτηριστεί πορθμιακή μια γραμμή θα πρέπει να είναι κάτω των 50 μιλίων ενώ η συγκεκριμένη είναι 52.
Επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Agoudimos Lines η οποία κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με σκοπό να ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή από την 1η Μαΐου 2015. Το πλοίο που έχει πρόθεση να δρομολογήσει η Agoudimos Lines είναι το IONIAN SKY. Ο κ. Δρίτσας δεσμέυθηκε να εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα και αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
 
φωτογραφία: Παντελής Φύσσας