Σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό στη Ρόδο

Ακτοπλοΐα

Την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί και στην Ρόδο μια ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανάλογη με αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Σύρο, με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Ναυτιλίας, φορέων αλλά και εκπροσώπων των ναυτιλιακών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου) κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Ανάπτυξη χωρίς συγκοινωνία δεν νοείται», όπως τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην συνεδρίαση, όπου τέθηκαν κυρίως τα προβλήματα των Κυκλάδων:
«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση ανάμεσα στο παράρτημα των Κυκλάδων της ΠΕΔ, με το Υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο να γίνει μια αποτίμηση της σεζόν που πέρασε αλλά και να τεθεί στο τραπέζι το ακτοπλοϊκό. Παρών ήταν ο υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός (ο υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής δεν παρέστη τελικά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), ο γ.γ. κ. Καλαματιανός και το σημαντικότερο, η παρουσία όλων εκπροσώπων των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Η παρουσία των κ.κ. Θεοδωράτου και Λεμπέση από την Blue Star Ferries, του κ. Σακέλλη που εκπροσωπεί το σύνολο των πλοιοκτητών της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ήταν σημαντική.

Έγινε μια πολύωρη συζήτηση στον κατάμεστο χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων όπου συμμετείχαν 120 άτομα, δήμαρχοι – μέλη της ΠΕΔ, καθώς τώρα πια έχουμε την συνολική εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με την ακτοπλοϊκή –κυρίως για τις Κυκλάδες που θέλουν να κάνουν τον σχεδιασμό τους. Ζητήσαμε δεσμεύσεις εκατέρωθεν, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους πλοιοκτήτες. Η θετική πλευρά της υπόθεσης είναι πως συζητήσαμε για πολλοστή φορά τα θέματα, όπως το ακτοπλοϊκό, το μεταφορικό ισοδύναμο, για τα χειμερινά δρομολόγια, για τις συνδυασμένες μεταφορές κ.λπ. αλλά το ζήτημα δεν είναι στατικό. Οι συνθήκες αλλάζουν και σήμερα αλλάζουν και οι αριθμοί. Στο Νότιο Αιγαίο έχουμε ρεκόρ σε επισκέπτες και επιβάτες που μετακινήθηκαν που σημαίνει ότι και οι ναυτιλιακές εταιρείες δούλεψαν καλά. Αναλόγως και οι ξενοδόχοι ενδιαφέρονται να αναπτυχθεί ομαλά η συγκοινωνία. Ανάπτυξη χωρίς συγκοινωνία δε νοείται…», όπως ανέφερε.

Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ακόμη πως η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη για παραπάνω δρομολόγια καθώς επιβάλλεται να ενισχυθεί η ακτοπλοΐα για την ανάπτυξη του τουρισμού –τόσο σε Κυκλάδες όσο και σε Δωδεκάνησα, με κομβικά σημεία τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπου απαιτούνται να γίνουν πράξη οι ‘συνδυασμένες μεταφορές’. Οι Κυκλάδες διατηρούν ένα πλεονέκτημα καθώς συνδέονται με το κέντρο αλλά και με την Κρήτη με μεγάλα και υπερσύγχρονα πλοία.

«Ο κ. Σαντορινιός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τα δρομολόγια, ενώ ζήτησε από εμάς να κάνουμε κάποιες μελέτες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τέτοιες μελέτες οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν αφού άλλαξαν οι συνθήκες και τα δεδομένα. Εμείς ως Περιφέρεια, υστερούμε στις λιμενικές εγκαταστάσεις για να εξυπηρετούμε τους επιβάτες. Οι ακτοπλόοι ήρθαν προετοιμασμένοι και ανακοίνωσαν για κάθε νησί τι θα κάνουν με τα δρομολόγια. Ωστόσο υπάρχει περιθώριο να διεκδικήσουμε πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα –κάτι που έθεσε ο κ. περιφερειάρχης» όπως είπε.