Υπάρχει αγορά για μια βιώσιμη τακτική σύνδεση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης;
Υπάρχει, αν δρομολογηθούν ferry boats, δηλαδή πλοία επιβατηγά-οχηματαγωγά ( Ε/Γ-Ο/Γ), που θα εξυπηρετούν κομμάτι του μεταφορικού έργου που εκτελούν φορτηγά τα οποία ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια και πραγματοποιούν περί τις 40.000 διελεύσεις κατευθυνόμενα προς Ελλάδα και Ε.Ε.
Μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θάλασσας (DTO) κ. Yusuf Ozturk, υποστήριξε ότι βιώσιμη θα είναι η γραμμή που θα εξυπηρετεί τόσο οχήματα, όσο και επιβάτες, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των τουρκικής καταγωγής ατόμων που κατοικούν στη νότια Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αύξησης της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλήνων που μένουν στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονίας, όπως και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της.
Από τα τουρκικά σύνορα γίνονται κάθε χρόνο 140.000 διελεύσεις προς Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτές, οι 40.000 διελεύσεις γίνονται από την περιοχή του Αιγαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα φορτηγά πρέπει να διασχίσουν πάνω από 800 χλμ., διερχόμενα από τη μεγάλη κίνηση στη περιοχή της Κωνστανούπολης και να περιμένουν στις ουρές πριν τη διέλευση από Ύψαλα.
Όπως είπε ο κ. Ozturk, εάν το κόστος, δια θαλάσσης, είναι μικρότερο για τις μεταφορικές εταιρείες που κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη και Σκόπια, τότε η γραμμή Θεσσαλονίκη – Σμύρνη μπορεί να είναι ελκυστική, εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία δρομολόγια την εβδομάδα.
Εάν πάρει κομμάτι των μεταφορών με φορτηγά, σταδιακά η γραμμή θα προσελκύσει αλλά και θα δημιουργήσει πρόσθετη επιβατική κίνηση.
Εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα, όπως έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις, θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τη ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Να σημειωθεί ότι στη γραμμή αυτή, μεταφορές containers γίνονται τόσο από την ARKAS, όσο και από την Cosco.
www.voria.gr{jcomments on}