Συνάλλαγμα όσο 7 ΕΣΠΑ έφερε η Ναυτιλία

Τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η ελληνική ναυτιλία στην εθνική οικονομία θα αναδείξει το 1ο Ναυτιλιακό Forum που διοργανώνει η


Παράλληλα θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τις μελλοντικές τάσεις ενός κλάδου ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και έξι τουλάχιστον χρόνια μια πρωτοφανή κρίση. Η ελληνική ναυτιλία διατήρησε και το 2014 τον ηγετικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, επενδύοντας περισσότερα από 13,5 δισ. δολ. σε αγορές πλοίων και νέες ναυπηγήσεις.

Παράλληλα συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία συνάλλαγμα ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Αξίζει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι στη δεκαετία 2004-2013 το συνάλλαγμα που εισέφερε η ελληνική ναυτιλία στην εθνική οικονομία ξεπέρασε τα 146,1 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με περισσότερα από επτά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η σημαντική αυτή διαχρονική συμβολή του ελληνικού εφοπλισμού στην οικονομία θα αναλυθεί στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου που φέρει τον τίτλο «Η διαχρονική συμβολή του ελληνικού εφοπλισμού στην οικονομία και κοινωνία – Αποτιμώντας το παρελθόν, σκιαγραφώντας το μέλλον». Ειδικότερα, στην ενότητα αυτή θα αναδειχθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να ενταθούν οι επενδύσεις ναυτιλιακών κεφαλαίων στη στεριά σε τομείς όπως ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός, τράπεζες, μεταφορές, τεχνολογία.

Θα εξεταστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας, ενώ θα συζητηθούν και μέτρα τόνωσης της απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι άμεσα και έμμεσα η ελληνόκτητη ναυτιλία συνεισφέρει στην απασχόληση με 250.000 θέσεις εργασίας.Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, το μέγεθος αυτό μπορεί να διπλασιαστεί υπό προϋποθέσεις.

Επίσης στην πρώτη ενότητα θα σκιαγραφηθεί η κοινωνική συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας μέσω του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τα κοινωφελή ιδρύματα και οι ιδιωτικές αγαθοεργίες.

Η επόμενη ενότητα του συνεδρίου αφορά τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, ελληνικής και διεθνούς. Με τίτλο «Χρηματοδότηση: Από τους εμποροτραπεζίτες αδελφούς Ράλλη στην τραπεζική δανειοδότηση και από τη Wall Street στα private equity funds», θα αναλυθούν οι σύγχρονες τάσεις στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση ο δανεισμός της παγκόσμιας ναυτιλίας φθάνει τα 450 δισ. δολ. ενώ σημαντικό μέρος αυτής, περί τα 60 δισ. δολ., αφορά την ελληνόκτητη ναυτιλία. Τα τελευταία χρόνια σημαντικός στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών είναι ο ρόλος των χρηματιστηρίων, αλλά και των επενδυτικών funds.

Στην ενότητα αυτή θα αναδειχθεί το νέο ειδικό βάρος των τραπεζών στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές και ο ανταγωνισμός μεταξύ hedge funds και private equities, αλλά και οι διαφαινόμενες τάσεις στην εξασφάλιση πηγών άντλησης ρευστότητας των ναυτιλιακών εταιρειών.

Μία ενότητα με ιδιαίτερο πάλι ελληνικό ενδιαφέρον είναι η τρίτη, που με τίτλο «H Ελλάδα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και ο ρόλος των υποστηρικτικών στη ναυτιλία υπηρεσιών», θα εξετάσει τον ρόλο της χώρας μας ως κέντρο διαμετακομιστικό και ναυτιλιακό της Μεσογείου. Στην ενότητα αυτή θα αναλυθούν και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, όπως είναι τα καύσιμα νέου τύπου και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το 1ο Ναυτιλιακό Forum της «Ναυτεμπορικής» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της European Community Shipowners’ Associations (ECSA) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με την υποστήριξη σημαντικών χορηγών, όπως των Eurobank, Hellenic Hull Management, Olympic Shipping and Management S.A., The American Club, Manifet, ΟΛΠ, Otesat Maritel, Lexus, Chiotelis & Co, The Marshall Islands Registry, Perimenis Electrical Services, Bureau Veritas, Face to face Consultans, Interpretit, Access Γραφικές Τέχνες, Soynd & Visual α.ε, Redpixel. Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι οι: Elnavi, Εφοπλιστής, NAYΣ, Nafsgreen, Ναυτικά Χρονικά, Safety4sea, Theseanation.gr.

Η πορεία της αγοράς ναύλωνΤο συνέδριο θα κλείσει με τους εκατοντάδες συμμετέχοντες να εξετάζουν τη «γυάλινη μπάλα» για να μαντέψουν την πορεία των ναυλαγορών. Με τίτλο «Η πορεία των ναυλαγορών και οι νέοι δρόμοι του θαλάσσιου εμπορίου: Εμπόδια, προκλήσεις και προοπτικές», η ενότητα αυτή θα ασχοληθεί με την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και την κρίση στη ναυτιλία, επιχειρώντας και κάποιες προβλέψεις για το μέλλον.

Επίσης θα συζητηθεί η πορεία των ναυλαγορών, οι προοπτικές της ζήτησης και της προσφοράς χωρητικότητας, αλλά και οι κίνδυνοι και τα εμπόδια που μπαίνουν στην ελεύθερη διακίνηση των πλοίων.
Ειδικοί και πλοιοκτήτες θα απαντήσουν εάν η ναυλαγορά ξηρού φορτίου θα ανακάμψει το 2015 ή εάν τα δεξαμενόπλοια θα συνεχίσουν το ράλι που ξεκίνησαν προς το τέλος του 2014.

dealnews.gr