/

Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο- πονοκέφαλος για τις ακτοπλοϊκές

πετρελαίοΣε υψηλό έξι εβδομάδων έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της ανησυχίας ότι η καταιγίδα Νικόλας -η που τις προηγούμενες ώρες αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα- θα πλήξει την παραγωγή πετρελαίου στον Τέξας, την ώρα που ακόμη η αμερικανική παραγωγή δεν έχει ανακτήσει τη δυναμική της μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Άιντα στις ακτές του Κόλπου.

Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν για τρίτη ημέρα την ανοδική τους πορεία, με το Brent να φτάνει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Αυγούστου.

Το Brent ενισχύθηκε κατά 40 σεντς, ή 0,5%, στα 73,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα και στα 74,08 δολάρια.

Το WTI αυξήθηκε επίσης κατά 45 σεντς, ή 0,6%, στα 70,90 δολάρια το βαρέλι, έχοντας πιάσει νωρίτερα και τα 71,05 δολάρια, το υψηλότερο από τις 3 Αυγούστου.

Την προηγούμενη μέρα ο Brent ενισχύθηκε 0,8% ενώ ο WTI 1,1%.

 

Πονοκέφαλος στην ακτοπλοΐα

 

Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζει σε δεύτερο χρόνο και τα ναυτιλιακά καύσιμα και συνεπώς και το λειτουργικό κόστος των πλοίων. Ιδιαίτερα αρνητικά λειτουργεί η άνοδος του πετρελαίου στο λειτουργικό κόστος των ακτοπλοϊκών πλοίων. Όπωςδη όπως εκτιμούν οι ακτοπλόοι η άνοδος στις τιμές των καυσίμων σε σύγκριση με πέρυσι θα ήταν στο 30% στο τέλος του έτους αν διατηρήθηκαν οι σημερινές τιμές. Η συνολική επιβάρυνση των εξόδων εκμετάλλευσης το 2021 θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ ποσόν το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα καλυφθεί από την αύξηση της κίνησης.