Σε ετοιμότητα η Κέρκυρα – Σύγχυση με τον αριθμό των διασωθέντων

 

Σύγχυση επικρατεί όσο αφορά τον αριθμό των επιβατών που έχουν διασωθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από την Ιταλία, οι διασωθέντες είναι 192 και στο NORMAN ATLANTIC παραμένουν 286 ψυχές. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επιβεβαιώνει τους 179 και τοποθετεί στο πλοίο 298 άτομα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται με συμαχο αυτή τη φορά και τον καιρό καθώς στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι 4-5 beaufort. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να επιχειρηθεί διάσωση των επιβατών που παραμένουν στο πλοίο με πλωτά μέσα. Ο κόσμος είναι συγκεντρωμένος στην κόντρα γέφυρα του πλοίου, ενώ η φωτιά έχει τεθεί υπο μερικό έλεγχο. Το σχέδιο των Ιταλών να ρυμουλκήσουν το πλοίο στο Brindisi και όχι στις ακτές της Αλβανία, αρχικά προκάλεσε έκπληξη και απορία στις Ελληνικές αρχές. Ύστερα όμως από τρείς αποτυχημένες προσπάθειες ρυμούλκησης του πλοίου, το σχέδιο αυτό εγκαταλήείθηκε και πλέον πρώτα θα ολοκληρωθεί η διάσωση των επιβατών και μετά θα αποφασιστεί σε ποιό λιμάνι τελικά θα πάει το πλοίο. Προβληματισμό όμως προκαλεί η γενική στάση των Ιταλών απέναντι στην Ελληνική βοήθεια. Χαρακτηριστικό είναι οτι ενώ λόγο της καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών, τα 3 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα είναι έτοιμα για απογείωση, οι Ιταλικές αρχές έδωσαν έγκριση μόνο σε ένα ελικόπτερο να συμμετάσχει στη διάσωση και αυτό μετά τις 03:00 το βράδυ.  Στην περιοχή έχει μεταβεί και το πλοίο γενικής υποστήριξης San Giorgio του ΠΝ της Ιταλίας το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και να ανεφοδιάσει 4 ελικόπτερα ταυτόχρονα σε μια προσπάθειες να αυξηθεί η αυτονομία των ελικοπτέρων σε καύσιμα και να μη χρειάζεται να πετούν μέχρι το Lecce για ανεφοδιασμό.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το λιμάνι της Κέρκυρας για την περίπτωση που κάποιο πλοίο με διασωθέντες καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού. Στον ΟΛΚ έχουν συγκεντρωθεί διασώστες αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ξενοδοχεία έχουν ανοίξει για να υποδεχθούν τους συγγενείς των επιβαινόντων στο πλοίο που ίσως έρθουν από την Αθήνα.

Μέσα στους επιβάτες του NORMAN ATLANTIC είναι και η Ελληνίδα soprano Δήμητρα Θεοδοσίου σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Augusto Lmbardini. Η Δήμητρα Θεοδοσίου επρόκειτο να βρεθεί στην Ιταλία για τις πρόβες της όπερας Nabucco ενώ στις 5 Ιανουαρίου θα βρισκόταν στο Cerreto Guidi για μια εκδήλωση φιλανθρωπκού χαρακτήρα. Ταξίδευε με το πλοίο καθώς θα έφερνε μαζί της και το αυτοκίνητο της στην Ιταλία.