«Ρινγκ» η ακτοπλοΐα – Αγωνία στα νησιά

ακτοπλοϊκές εταιρείες

Μέχρι τη Κυριακή – τουλάχιστον – θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα πλοία στα λιμάνια καθώς μετά από μία τρίωρη και αρκετών μποφόρ συνεδρίαση, τα 14 Σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για ακόμα 48 ώρες.

Στο μεταξύ στις χωματερές καταλήγουν πλέον αρκετοί  τόνοι από οπωροκηπευτικά κυρίως της Κρήτης που προορίζονταν είτε για την αγορά της Κεντρικής Ελλάδας είτε για εξαγωγές.  Παράλληλα, σε αποτυχία κατέληξαν οι προσπάθειες του βουλευτή  Λασιθίου  της Ν.Δ.  Γιάννη Πλακιωτάκη, να επιτραπεί η  δρομολόγηση ενός ΡΟ/ΡΟ προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης που σαπίζουν στα λιμάνια.

Σε ότι αφορά στην «φουρτουνιασμένη» συνεδρίαση των συνδικαλιστών της ΠΝΟ, σύμφωνα με πληροφορίες οι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστές ζήτησαν να επεκταθεί η απεργία σε όλα τα πλοία, ακόμα και σ’ εκείνα των οποίων οι Ενώσεις που υπέγραψαν ΣΣΕ με αυξήσεις έως και 2%.  Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε μέσα σε έντονο κλίμα από την πλειοψηφία ενώ μεγάλη ένταση προκλήθηκε επίσης και όταν τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο της αποδοχής «προσωρινής ειδικής-επιχειρηματικής σύμβασης» για τις εταιρίες εκείνες οι οποίες αποδέχονται την αύξηση του 2% υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι μονομερείς συμβάσεις θα συμπεριληφθούν στην τελική ΣΣΕ.  Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες εκτός από την Attica Group  ανάλογες συμφωνίες επιθυμούν να συνάψουν δύο ακόμα μεγάλες εταιρίες.

 

«Επίθεση» Βεντούρη

Πριν προλάβει να στεγνώσει η μελάνη με την νέα απόφαση της ΠΝΟ για παράταση της απεργίας, ο πρόεδρος της ΕΕΝ Απόστολος Βεντούρης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» τον ρόλο της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ περί συνέχισης της απεργίας για ακόμη 48 ώρες αποδεικνύει ότι η εμμονή της ΠΝΟ να μην δέχεται την πρότασή μας για συζήτηση  των προβλημάτων που θα βγάλουν αμφοτέρους (ΠΝΟ και ΕΕΝ) από την κρίση είναι επικίνδυνη».

Στην ίδια ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΕΕΝ υποστηρίζει: «Η ΠΝΟ ενδιαφέρεται όπως πράττει επί σειρά ετών αποκλειστικά και μόνο για αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα αδιαφορώντας εάν οι υπογράφοντες  (ΕΕΝ) την ΣΣΕ θα έχουν χρήματα για να τιμήσουν την υπογραφή τους, απλά επιδιώκουν να γνωστοποιήσουν ένα ποσοστό αύξησης στους ναυτικούς δικαιολογώντας έτσι την «θέση» τους  ενώ τους είναι γνωστό ότι  καταδικάζουν με επιβάρυνση τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και το ακτοπλοϊκό εισιτήριο το οποίο θα ακριβύνει αφού το κόστος δεν μπορεί να συμπιεσθεί περαιτέρω».

Και ο κ. Βεντούρης καταλήγει: «Χαμένοι δυστυχώς θα είναι όλοι νησιώτες, ταξιδιώτες, πλοιοκτήτες και ναυτικοί και εκείνος που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι η ΠΝΟ με τις αδικαιολόγητες ενέργειες επιμονής της σε χορήγηση αυξήσεων».

Απών αλλά και «αδύναμος» ο Υπουργός

Στο μεταξύ στο Λονδίνο βρίσκεται από την Τρίτη  ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης με αποτέλεσμα οι όποιες «παρεμβάσεις» να γίνονται δια …αντιπροσώπων.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διαμαντίδης έδωσε οδηγίες στην υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή να παρακολουθεί το θέμα, ενώ παράλληλα παράγοντες του Υπουργείου δηλώνουν ότι ο Υπουργός δεν έχει καμία αρμοδιότητα για να εμπλακεί στην μεταξύ της ΠΝΟ και ΕΕΝ διένεξη.  Ταυτόχρονα διαρρέεται από το Υπουργείο, ότι εάν η ΕΕΝ ικανοποιήσει το αίτημα της ΠΝΟ, τότε ο Υπουργός θα προχωρήσει στην αφαίρεση των αχθοφορικών τελών, που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.  Αρνείται – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ο κ. Διαμαντίδης να προηγηθεί με την κατάργηση όλων ή μέρους από τις «υπέρ τρίτων» εισφορές, θεωρώντας ότι αμέσως μετά οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους και θα ζητήσουν περεταίρω διευκολύνσεις.  Μάλιστα πηγή του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ, σημείωσε ότι ακόμα και για την αύξηση του  2%  υπέρ της οποίας τάσσεται ο Υπουργός, υπήρξε αντίδραση από πλευράς του Υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντως από πλευράς των συνδικαλιστών εκφράζεται μεγάλη απογοήτευση για την αδύναμη – όπως τη χαρακτηρίζουν –  στάση του Υπουργού, θεωρώντας ότι όφειλε ο κ. Διαμαντίδης να δείξει πυγμή υποχρεώνοντας τον κ. Βεντούρη να αποδεχθεί το αίτημα της ΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο για το ταξίδι του Υπουργού δεν έγινε καμία ανακοίνωση αν και διάφορα άτομα του Υπουργείου διαρρέουν «πληροφορίες»   ότι ο κ. Διαμαντίδης θα συναντηθεί με διάφορους παράγοντες όπως  και με τον ομόλογό του Βρετανό Υπουργό.

Η Attica Group

Εύλογη χαρακτηρίζει την απαίτηση των ναυτικών για αύξηση ύψους 2% η    Attica Group στελέχη της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησαν να επιτύχουν επιχειρηματική συμφωνία με την ΠΝΟ χωρίς όμως αποτέλεσμα.  Υπενθυμίζεται ότι η Attica Group  συντάσσεται με τον ΣΕΕΝ ο οποίος ήδη υπέγραψε ΣΣΕ με αύξηση 2%.  Σε σχετική επιστολή της η Attica μεταξύ άλλων επισημαίνει:  «Για την ισότιμη μεταχείριση των πληρωμάτων του Ομίλου μας και την αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης ανάμεσά τους, χορηγήσαμε ήδη και στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών μας πλοίων την ίδια αύξηση που συμφωνήθηκε με τη ΣΣΕ για τα πληρώματα της Αδριατικής, ύψους 2%, την οποία θεωρήσαμε δίκαιη και εύλογη.

Η τρέχουσα διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕΝ,  στην οποία δεν μετέχουμε και δεν μας εκπροσωπεί, μας βρίσκει αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι οδηγεί σε αδιέξοδα.

Θεωρώντας την εργασιακή ειρήνη προτεραιότητα, καλούμε την ΠΝΟ στην άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την εταιρεία μας και για τα πληρώματα ακτοπλοΐας που απασχολεί ο Όμιλός μας».

«Διαίρει και βασίλευε»

Σκληρή υπήρξε η αντίδραση του κ. Απόστολου Βεντούρη στην πιο πάνω προσπάθεια της Attica Group ο οποίος υποστήριξε ότι η Attica λειτουργεί με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».  Πρόσθεσε μάλιστα και τα ακόλουθα: H Attica group θέλησε να μας υπενθυμίσει με την ανακοίνωσή της την δυνατότητά της να ισοπεδώνει για πρώτη φορά τις διακριτές αρμοδιότητες των Ενώσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από συστάσεως των δύο Ενώσεων (ΣΕΕΝ και ΕΕΝ), αρμοδιότητες που σεβάστηκε η Π.Ν.Ο. και το Υπουργείο.

Η πρόσκληση της Attica group προς την Π.Ν.Ο. για άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τα πληρώματα της ακτοπλοΐας που απασχολεί ο όμιλός τους εάν τελεσφορήσει θα είναι η πρώτη υπογραφή «εταιρικής σύμβασης» μάλιστα ΠΟΛΥ ΠΡΟ της νομοθέτησής τους από την Κυβέρνηση, καταργώντας έτσι στην πράξη όλες τις Σ.Σ.Ε.»

Στο «απόσπασμα» και το ΚΚΕ

Απάντηση όμως ο κ. Βεντούρης έδωσε και στο ΚΚΕ το οποίο είχε νωρίτερα εκδώσει σκληρή κατά της ΕΕΝ ανακοίνωση.  Στην απάντησή του ο κ. Βεντούρης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ένωσή μας δεν είναι πολιτική και δεν πρέπει ούτε μπορεί να εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση, επίσης όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανεχθεί συκοφαντίες, βαρύτατους χαρακτηρισμούς και αστήρικτες κατηγορίες που φανερώνουν έλλειψη επιχειρημάτων και ύπαρξη αγωνίας και πανικού.

Καλούμε το Κ.Κ.Ε. να αναγνωρίσει το ολίσθημά του και να ανακαλέσει το δελτίο τύπου αυτό, άλλως να αναζητήσει στον δικό του χώρο και στο δικό του παρελθόν τα περί στυγνής εκμετάλλευσης συνανθρώπων, εκβιαστών, ληστών και μαζικών εγκλημάτων. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρει πλούσιο υλικό».