/

Ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική ακτοπλοΐα

limaniepivatesΟ ελληνικός τουρισμός είναι ο μεγάλος κερδισμένος της φετινής καλοκαιρινής σεζόν και η Ελλάδα είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης που κατάφερε να πλησιάσει τα νούμερα του 2019, βιώνοντας ένα καλοκαίρι που θύμιζε σε κάτι την εποχή της κανονικότητας, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της HSBC. H Ελλάδα άρχισε να «πετά» από τον Απρίλιο και μετά, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο, όταν έφτασε πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Οι κρατήσεις των ξενοδοχείων υπολείπονται λιγότερο από 20% σε σχέση με το 2019, την ώρα που τα αντίστοιχα μεγέθη σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία κινούνται γύρω στο -60%.

Την ίδια περίοδο η ελληνική ακτοπλοΐα εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση σε σύγκριση με το 2019, το τελευταίο έτος «κανονικότητας» πριν την έλευση του κορονοϊού, στα επίπεδα του 60-65%. Οι γραμμές των Κυκλάδων είναι οι μεγάλες κερδισμένες, το Βόρειο Αιγαίο φαίνεται να βρίσκεται πιο πίσω, ενώ και η Κρήτη δεν εμφάνισε τον ίδιο ρυθμό ανάκαμψης. Προφανώς οι Έλληνες προτίμησαν να μένουν λιγότερο χρόνο μέσα στο πλοίο και επέλεξαν για διακοπές περισσότερο νησιά των Κυκλάδων,