Μεγάλο deal στην Ισπανία: Στα χέρια της Armas περνά η Trasmediterranea

Armas Trasmediterranea

Μεγάλο deal ετοιμάζεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο ακτοπλοϊκό τοπίο της Ισπανίας. Η Naviera Armas είναι έτοιμη να εξαγοράσει την Trasmediterranea, στην οποία κατείχε ήδη μειοψηφικό μερίδιο μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 2002. Η Acciona έχει συνάψει συμφωνία για πώληση του μερίδιου που κατέχει στην Trasmediterranea και φθάνει το 92,7%, στον Όμιλο Naviera Armas. Η Naviera Armas θα καταβάλει τίμημα 260,4 εκατ. Ευρώ συν το χρέος των 127,3 εκατ. Ευρώ που οφείλει η Trasmediterranea στις εταιρείες του ομίλου Acciona.

Το μεγάλο αυτό deal των δυο εταιρειών θα δημιουργήσει μια νέα μεγάλη εταιρεία που θα έχει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες αγορές, με μεγαλύτερη ευελιξία και θα της δώσει την ευκαιρία να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην ισπανική ναυτιλιακή αγορά που ο ανταγωνισμός είναι υψηλός.

Η συμφωνία αναμένει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018. Δεδομένου ότι η Naviera Armas επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή των Καναρίων νήσων, αναμένεται ότι η συμφωνία θα πάρει το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνσιμού.

Η Trasmediterranea δραστηριοποιείτε με 32 δρομολόγια, συνδέοντας την ηπειρωτική Ισπανία με τις Βαλεαρίδες Νήσους, τη Βόρεια Αφρική και τις Κανάριες Νήσους. Παρέχει επίσης μια κγάμα υπηρεσιών μεταξύ των οποίων υπηρεσίες logistic, υπηρεσίες διαχείρησης (handling) σε κρουαζιερόπλοια, και λειτουργεί πέντε τερματικούς σταθμούς σε λιμάνια. Πέρυσι, μετέφερε 2.508.535 επιβάτες (+ 2.3%), 5.780.966 φορτηγά (+ 2.3%) και 575.991 οχήματα (+ 5.7%).

Η Trasmediterranea, που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, αύξησε το EBITDA σε 61 εκατ. Ευρώ το 2016 με έσοδα 431 εκατ. Ευρώ.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος της Acciona, José Manuel Entrecanales, δήλωσε: “Αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στην Acciona να προσαρμόσει και να ενισχύσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στους τομείς των βιώσιμων υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς”.