Αύξηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων, έλευση πλοίου και έναρξη δρομολογίων και στο νέο Λιμάνι Σιγρίου και Πύλη Σένγκεν για το Πλωμάρι επεφύλασσε ο Ιούνιος του 2022 σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας κατ’ επέκταση στη Λέσβο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ανδρονίκης Κουτσαβλή στην εφημερίδα «Εμπρός» Λέσβου.
Τα νούμερα των επισκεπτών μπορεί να μην έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, ωστόσο μετά από δύο χρόνια «νεκρά περίοδο» οι εξελίξεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν θετικές. Μετά την πανδημία που διήρκησε δύο χρόνια όταν και είχαν μειωθεί τα δρομολόγια πλέον οι εταιρείες υποχρεούνται να επιστρέψουν στο προ πανδημίας καθεστώς λόγω Επιτροπής Ανταγωνισμού.
«Είναι δηλαδή υποχρέωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας» εξηγεί ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος και προσθέτει: «Έτσι φτάσαμε στα 13 δρομολόγια ακτοπλοϊκά την εβδομάδα, όσα είχαμε δηλαδή και πριν το 2019, συμπεριλαμβανομένου και του δρομολόγιου του Σιγρίου». Τα δρομολόγια συνδέουν τη Λέσβο με το λιμάνι του Πειραιά και εκείνα της Βόρειας Ελλάδος.
Στην τελευταία αυτή σύνδεση περιλαμβάνεται το Λιμάνι της Καβάλας, με 4 δρομολόγια την εβδομάδα. «Η Θεσσαλονίκη όπως είχαμε πει σταμάτησε γιατί ήταν μία σύμβαση η οποία για τελευταία χρονιά (αυτή που τρέχει) ήταν ας το πούμε και λανθασμένη με την έννοια ότι σταματούσε τους καλοκαιρινούς μήνες η σύνδεση με Θεσσαλονίκη. Ωστόσο έχουμε ενημερωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα λειτουργήσει και πάλι με την σύμβαση να προβλέπει την σύνδεση όλο τον χρόνο».
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά είναι καθημερινή, όπως ίσχυε και τον χειμώνα σε απογευματινές ώρες. Ωστόσο έχουν προστεθεί και Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, τρία πρωινά εξπρές, που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Ιουνίου 2022 καθώς και ένα απογευματινό Παρασκευή. Στα δρομολόγια έχει προστεθεί προσφάτως και το λιμάνι Σιγρίου, απ’ όπου πραγματοποιούνται δρομολόγια κάθε Σάββατο 23:30 μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου (13 συνολικά δρομολόγια).
Η γραμμή είναι Πειραιάς – Μύκονος – Μεστά – Σίγρι και επιστροφή. Πλοίο για Καβάλα έχει κάθε Τρίτη βράδυ, Τετάρτη απόγευμα, Παρασκευή πρωί, Κυριακή μεσημέρι.
Κρουαζιέρα με «δειλά βήματα»
Η κρουαζιέρα, όπως έχουμε πει ξεκινάει από μηδενική βάση. Τις πρώτες αφίξεις είχαμε φέτος μέσα στον Μάιο. Οι προσεγγίσεις είναι 17 συνολικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό και απο αυτές έχουν γίνει ήδη οι 5. Οι επόμενες προγραμματισμένες προσεγγίσεις είναι 1 & 2 Ιουλίου, που θα πραγματοποιήσουν μεγάλα πλοία που θα μείνουν επ’ αγκύρας καθώς δεν χωράνε στον ντόκο του λιμανιού για πλαγιοδέτηση.
Μέχρι τούδε οι τουρίστες κρουαζιερόπλοιων που έχουν έρθει στο νησί υπολογίζεται πως κυμαίνονται από 1800 έως 2500. «Ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός αλλά είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ξεκινήσαμε από μηδενική βάση».
Παραδόθηκε το λιμάνι Σιγρίου
«Ήταν μία ιστορική μέρα για το Σίγρι» είπε ο κ. Πίκουλος αναφερόμενος στην προσέγγιση του Blue Star Chios στο λιμάνι Σιγρίου καθώς επρόκειτο για την πρώτη προσέγγιση στο Νέο Λιμάνι Σιγρίου μετά από χρόνια αγώνα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τελειοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες (γραμμές ΟΤΕ – ρεύμα ΔΕΗ καθώς ο φωτισμό γίνεται με γεννήτρια ). Ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζονται γεφυροπλάστιγγα & υπόστεγο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι το μήκος του λιμανιού δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σημερινών πλοίων. «Οι προδιαγραφές πιστεύω δεν είναι για τα πλοία τα σημερινά. Κανένα πλοίο δεν είναι κάτω από 1 50 μέτρα. Και το Patmos και το Chios περισσεύουν από την προβλήτα 25-30μέτρα. (..) Αυτό είναι κάτι που τόνισε και ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την τελετή άφιξης επισημαίνοντας ότι γίνονται ενέργειες για την επιμήκυνση του μώλου».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρειάζεται μια επιμήκυνση του μώλου κατά 50 περίπου μέτρα , ώστε να μπορούν να δένουν και τα μεγάλα πλοία που θα προσελκύουν το λιμάνι Σιγρίου.
[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/y5BObldomY4″]
Πηγή: KalloniNews.gr
Τούρκοι Τουρίστες
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κατ’ ενθουσιασμένοι συγκρίνοντας τα νούμερα με παλαιότερα έτη, και συγκεκριμένα με εκείνα πριν την πανδημία» είπε εξηγώντας ότι στο αποτέλεσμα αυτό συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομία της Τουρκίας, το ότι ξεκίνησε αργά η σεζόν καθώς και οι σχέσεις των δύο κρατών «Ωστόσο υπάρχει σύνδεση, μπαίνουν νέες γραμμές, όπως τώρα η σύνδεση με την Σμύρνη και ευχή όλων είναι το νησί μας να αναδειχθεί και να έρθει περισσότερος κόσμος». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2018 οι Τούρκοι επισκέπτες ανέρχονταν σε περίπου 60.000 τον χρόνο, ενώ φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις δεν αναμένονται να ξεπεράσουν τις 10.000.