Καταγγέλλουν απολύσεις στις γραμμές Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας, λόγω Covid 19

kekryra_cruiseshipΑνακοίνωση του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Αναλυτικά:

Το τελευταίο διάστημα ναυτεργάτες στις τοπικές γραμμές οι οποίοι εκδηλώνουν συμπτώματα covid -19 με θετικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και ενημερώνουν τις πλοιοκτήτριες εταιρείες απολύονται άμεσα με αιτιολογία αμοιβαία συναινέσει, που ως γνωστόν απαιτεί παρουσία του ναυτικού στις λιμενικές αρχές κατά την απόλυση. Την επόμενη μέρα για επιβεβαίωση γίνεται σε δημόσιες δομές ανίχνευση μοριακού ελέγχου (PCR test) που βεβαιώνεται θετικό.
Ζητάμε τη διενέργεια ελέγχου των ναυτολογίων των πλοίων για το χρονικό διάστημα 12/21 – 1/22 στους ναυτικούς που απολύθηκαν αμοιβαία συναινέσει σε συσχέτιση με τα στοιχεία νοσούντων του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας, προκειμένου οι ναυτικοί να απολύονται με την πραγματική αιτιολογία απόλυσης λόγω ασθένειας και να τηρούνται πιστά τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας.
Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία των μελών μας και των επαφών τους, να τους προστατεύσουμε από εξαναγκασμούς και διώξεις και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μας γνωστοποιήσετε τα αποτελέσματα του ελέγχου.