Για την ενδονησιωτική συγκοινωνία των Β. Σποράδων

Για το κοινό πάγιο και δικαιότατο αίτημα των κατοίκων των Β. Σποράδων για την ενδονησιωτική συγκοινωνία της Σκοπέλου και της Αλοννήσου με το αεροδρόμιο της Σκιάθου ιδίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο συναντήθηκε για μία ακόμη φορά η υφυπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ Ζέττα Μ Μακρή με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου συμμετείχαν τόσο οι δήμαρχοι Σκοπέλου κ Σταμ Περισσής και Αλοννήσου κ Πέτρος Βαφίνης όσο και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρηματιών Αλέκος Ευσταθίου και Κων Ευσταθίου.

Οι δήμαρχοι και οι τουριστικοί επιχειρηματίες εξέφρασαν για μία ακόμη φορά στον υπουργό την αγωνία τους όσον αφορά στην απομόνωση της Σκοπέλου και της Αλοννήσου που παρατηρείται έντονα κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο αφού η έλλειψη επιδοτούμενων δρομολογίων διασύνδεσης των δύο νησιών με το αεροδρόμιο της Σκιάθου καθιστά διστακτικούς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να συνάπτουν συμβάσεις με τους τουριστικούς επιχειρηματίες με συνέπεια τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου στα δύο αυτά νησιά σε μόλις 40 ημέρες.

Έχοντας αγγίξει οι αφίξεις τον αριθμό των 225.000 επισκεπτών το καλοκαίρι του 2022 υψηλότερες κατά 45.000 σε σύγκριση με αυτές του καλοκαιριού του 2019 και με δεδομένο ότι οι περισσότερες πτήσεις καταφτάνουν στη Σκιάθο από το μεσημέρι και μετά ενώ τα δρομολόγια της επιδοτούμενης γραμμής πραγματοποιούνται κυρίως νωρίς το πρωί η επίλυση του ζητήματος καθίσταται πλέον επιτακτική.

Παρά τις κατά καιρούς αναδείξεις του θέματος δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη μόνιμη βιώσιμη και αποτελεσματική λύση Για τον λόγο αυτό τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι τουριστικοί επιχειρηματίες επανήλθαν με νέο αίτημα προς τον υπουργό κ Πλακιωτάκη προκειμένου αφενός να ζητήσει από τις ναυτιλιακές εταιρείες να ανοίξουν τα πλάνα των δρομολογίων τους δεδομένου ότι το υπουργείο έχει ήδη εγκρίνει όλες τις επιδοτούμενες δρομολογήσεις και αφετέρου κυρίως να εξετάσει τη δυνατότητα εγκρίσεως μη επιδοτούμενου δρομολογίου για την κάλυψη των αναγκών αυτών ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου του 2023.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Γ Πλακιωτάκης δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως το εύλογο αίτημα της αντιπροσωπείας των νησιωτών.

Άλλωστε υπενθύμισε ότι είναι γνώστης του θέματος αφού σε προηγούμενη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2021 με αντικείμενο το συγκεκριμένο ζήτημα και με συμμετέχοντες τους ίδιους εκπροσώπους των φορέων είχε δεσμευθεί και είχε διευθετήσει την ημερολογιακή παράταση της επιδότησης της δρομολογιακής περιόδου της άγονης γραμμής για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Βόλος Σκιάθος Σκόπελος Αλόννησος προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωρινά τρεις φορές την εβδομάδα τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου με τη Σκιάθο και τη Θεσσαλονίκη.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο αρμόδιος διευθυντής θαλασσίων Διαδρομών πλοίαρχος κ Κ. Ρίγγας ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση δεσμεύθηκαν κατ αρχάς να ζητήσουν από τις εταιρείες την αποστολή των πλάνων των επιδοτούμενων δρομολογίων τις οποίες και θα δημοσιοποιήσουν προκειμένου οι τουριστικοί πράκτορες να γνωρίζουν τις ακτοπλοϊκές αναχωρήσεις και αφίξεις στη Σκόπελο και Αλόννησο σε σχέση με τις αεροπορικές αφίξεις και αναχωρήσεις στο νησί της Σκιάθου.

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα το οποίο και θα επιλύσει ουσιαστικά το θέμα που έχει ανακύψει για την επόμενη τουριστική περίοδο αυτό της έγκρισης του μη επιδοτούμενου δρομολογίου ο κ Πλακιωτάκης δεσμεύθηκε για τα εξής από τη στιγμή που υπάρχει πλοιοκτήτρια εταιρεία που θα υποβάλει σύντομα το σχετικό αίτημα η εντολή του προς τις  υπηρεσίες του θα είναι να εξαντληθούν όλα τα νομικά περιθώρια και τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων και προδιαγραφών να υπάρχει θετική εξέλιξη.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόσο η υφυπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων κ Ζέττα Μ Μακρή όσο και οι δήμαρχοι κ Περισσής και κ Βαφίνης καθώς και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρηματιών κ Α. Ευσταθίου και κ Κ. Ευσταθίου δήλωσαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη διαφαινόμενη υπό προϋποθέσεις επίλυση του ζητήματος της θαλάσσιας διασύνδεσης η απουσία της οποίας δημιουργούσε προβλήματα στον τουρισμό τους.

Εξέφρασαν δε τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον υπουργό κ Πλακιωτάκη για την ταχύτητα ανταπόκρισης και την θετική του αντιμετώπιση να δώσει λύση στο χρονίζον αίτημά τους προκειμένου η τουριστική ανάπτυξη της Σκοπέλου και της Αλοννήσου να μην συναντά πλέον προσκόμματα και δυσκολίες