Ενδεικτικές προσφορές για το 40,5% της HSW ζητεί η Lazard

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου αναμένεται να κατατεθούν ενδεικτικές προσφορές για την απόκτηση του μεριδίου που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην Hellenic Seaways. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προσφέρουν μια ενδεικτική προσφορά, ώστε να καταρτιστεί μια short list ενδιαφερομένων που θα συμμετάσχει στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Παρότι η διαδικασία έχει εκκινήσει από τον Οκτώβριο, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Minoan, η οποία όπως έχει δηλώσει ανοιχτά, ενδιαφέρεται για την απόκτηση των μετοχών της Πειραιώς και για τον έλεγχο της HSW. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δύσκολα θα συμμετάσχει κάποια άλλη ακτοπλοϊκή, ωστόσο ενδέχεται ο διαγωνισμός να προσελκύσει κάποιο fund που θα αναζητήσει υπεραξίες από πιθανή συμμετοχή στην ακτοπλοϊκή όπου ήδη υπάρχει ένας μεγαλομέτοχος (Minoan) που έχει συγκεντρώσει μερίδιο 48,5%.

Ως προς τις αντιδράσεις της Minoan, προχθές βρέθηκε στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας των Μινωϊκών Emanuele Grimaldi, προκειμένου να συμμετάσχει στο ναυτιλιακό συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Στο περιθώριο του συνεδρίου, λοιπόν σε δηλώσεις του ήταν αποκαλυπτικός. Καταρχάς ξεκαθάρισε ότι η HSW αποτελεί έναν από τους 17 στόχους του ομίλου Grimaldi (νωρίτερα είχε μιλήσει για την ανάγκη συγχωνεύσεων και συγκέντρωσης του κλάδου).

Ως προς την πορεία των διαδικασιών για την Hellenic εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις. “Οι διαδικασίες θα έπρεπε να κινούνται πιο γρήγορα”.

Ο ίδιος έθεσε και θέμα για τη λειτουργία του ΔΣ και για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης το καλοκαίρι. “Δεν έγιναν όλα by the book. Δεν μπορεί ο μεγαλύτερος μέτοχος να μην είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις τις οποίες τις μαθαίνουμε εκ των υστέρων και επηρεάζουν την περιουσία της εταιρείας. Όπως συνέβη με την πώληση των 7 πλοίων για την οποία δεν ξέραμε τίποτα.

Η πώληση των 7 πλοίων της HSW, ένα εκ των οποίων διατέθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον ισχυρό άνδρα των Μινωϊκών. “Θα γίνει καλύτερη έρευνα αγοράς, υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι και θα μπορούσαν να πουληθούν τα πλοία ακριβότερα” είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.

Ο Ιταλός εφοπλιστής εξάλλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν γινόταν σήμερα Γενική Συνέλευση, ήδη το ποσοστό που κατέχουν οι Μινωϊκές θα ήταν πλειοψηφικό.

Ο επικεφαλής του Grimaldi Group δεν άφησε ασχολίαστη και την πορεία της HSW, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της οποίας απέδωσε στη χαμηλή τιμή των καυσίμων αλλά και στις πωλήσεις των πλοίων.

Τέλος ο κ. Grimaldi άφησε  αιχμές και για την υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου. Είναι αναγκαίο να γίνει.

“Πως είναι δυνατόν να μη θέλουν κάποιοι να φέρουμε λεφτά που θα είναι επιπλέον εξασφάλιση για την τράπεζα και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας; Είμαστε ένας όμιλος με κύκλο εργασιών της τάξης των 3 δις και κέρδη των 450 εκατομμυρίων και έχουμε συγκεκριμένο business model. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε τα χρήματα και την τεχνογνωσία για να αναλάβουμε την HSW και να κάνουμε επενδύσεις που χρειάζονται” κατέληξε ο  Emanuele Grimaldi.

capital.gr