Έλληνες πλοίαρχοι προς Δρίτσα: ”Σταματείστε την καταστροφή της Ναυτιλίας”

 
Έκκληση στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα να βγει «μπροστά» και να σταματήσει την καταστροφή της Ναυτιλίας απεύθυναν με επιστολή τους οι Έλληνες πλοίαρχοι μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, Γιώργος Βλάχος.

Όπως επισημαίνουν οι καπετάνιοι πήραν την πρωτοβουλία λόγω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας που υπονομεύει τεράστιους κινδύνους για μια ενδεχόμενη απώλεια της Ελληνικής σημαίας από τα ελληνόκτητα πλοία και της άτακτης φυγής των ναυτιλιακών εταιρειών εκτός Ελλάδας.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ ,

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση της χώρας μας βρίσκονται σε δεινή θέση.

Η επιστολή μου όμως αυτή, δεν έχει σκοπό την ανάλυση της κατάστασης, στην οποία έχει οδηγηθεί δυστυχώς η πατρίδα μας και οι πολίτες της.

Όπως σε ένα ναυτικό ατύχημα κρίνονται συνυπεύθυνοι όλοι οι εμπλεκόμενοι, με ποσοστά ευθύνης, έτσι εκτιμώ πως το ίδιο ισχύει και για την καταστροφική πορεία που έχει πάρει η Ελλάδα μας.

Σωτήρες δεν υπάρχουν. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να πράξουμε τα μέγιστα, ο καθένας από το χώρο και τη θέση του, για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας.

Θέλω να πιστεύω ότι, δεν θα διαφωνήσετε στην άποψη πως ο ισχυρότερος πυλώνας της οικονομίας μας είναι η Ελληνόκτητη Ναυτιλία και οι Έλληνες Ναυτικοί. Τα έσοδα από την Ελληνική ναυτιλία και την παραναυτιλία, είναι οξυγόνο για την ανύπαρκτη οικονομία μας. Μόνο να αναλογιστεί κανείς την απώλεια εσόδων από την πληρωμή των ναύλων, μισθών και άλλων κινήσεων που έχουν παγώσει, εύκολα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν παγώσει κάθε μορφής πληρωμές από προμηθευτές, εμπόρους, επιχειρηματίες.

Οι τράπεζες από το ναυτιλιακό χώρο, πλέον, δεν εισπράττουν τίποτα. Οι μισθοί των ναυτικών και των εργαζομένων στις ναυτιλιακές εταιρείες δεν κατατίθενται σε κανένα λογαριασμό. Πλήρες πάγωμα.

Επιστέγασμα βέβαια όλων των καταστροφικών συμβάντων, είναι η επερχόμενη απώλεια της Ελληνικής σημαίας από τα ελληνόκτητα πλοία και η άτακτη φυγή των ναυτιλιακών εταιρειών εκτός Ελλάδος.

Υπάρχουν πολλές χώρες, που όχι μόνο καλωσορίζουν τις Ελληνικές εταιρείες, αλλά παρέχουν και μεγάλα κίνητρα για να τις προσελκύσουν.

Κύριε Δρίτσα, είναι ιστορικές οι στιγμές για όλους μας. Αλλά, όπως είναι γνωστό, την κύρια ευθύνη έχει πάντα ο πλοίαρχος του βαποριού.

Ο Ελληνικός λαός, πλοίαρχο του πλοίου, έχει τον Πρωθυπουργό και φυσικά του καταλογίζει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Εμείς εδώ στο χώρο της Ναυτιλίας, κύριε Υπουργέ, πλοίαρχο έχουμε εσάς και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο έχουμε απαιτήσεις.

Θέλουμε να πάρετε στην πλάτη σας την μεγάλη ευθύνη που απορρέει από την θέση σας, σε ένα από τα πλέον σημαντικά υπουργεία της χώρας.

Να βγείτε «μπροστά» και να σταματήσετε την καταστροφή της Ναυτιλίας. Να προασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας, τιμώντας τις υποσχέσεις τόσο της Κυβέρνησης , όσο και του κ. Σταθάκη, αλλά και τις δικές σας για τη στήριξη της Ελληνικής Ναυτιλίας και όσων ασχολούνται με αυτή.

Περάστε στην ιστορία σαν αυτός που σταμάτησε τη φυγή της Ναυτιλίας απ τη χώρα , όσο ακόμα είναι καιρός».

maritimes.gr