ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: “Αποδρομολογείται και επιστρέφει στην Ελλάδα!”

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα εκτελέσει το τελευταίο του δρομολόγιο στη γραμμή Algeciras-Tanger Med το θηριώδες ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (38.000gt/1992) της νεοσύστατης Africa Morocco Link (AML).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεγάλο πλοίο στη συνεχεία θα αποδρομολογηθεί και θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Πάντως τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ήδη οι ιθύνοντες της AML, θέλουν το πλοίο να επιστρέφει ξανά στη δυτική Μεσόγειο και στην ενεργό δράση, το πρώτο 6μηνο του 2017, πιθανότατα δρομολογημένο σε γραμμή που θα συνδέει τη Βόρειο Αφρική είτε με το Nador (Almeria-Nador), είτε με λιμάνι της Νότιας Γαλλίας (Sète-Tangier Med).

Επισημαίνεται, ότι η επιλογή και δρομολόγηση του συγκεκριμένου πλοίου στη γραμμή  Algeciras-Tanger Med πέρασε από 40 κύματα, καθώς αρχικά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση τόσο των Ισπανικών όσο και των Μαροκινών Αρχών, μέχρι την τελική δρομολόγησή του (Ιούλιος 2016). Στη συνεχεία μια μηχανική βλάβη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου το καθήλωσε για 10 ημέρες, γεγονός που κλόνισε την αξιοπιστία του πλοίου και παράλληλα ενίσχυσε τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι εκεί αρχές για τη μη δρομολόγηση του στη συγκεκριμένη γραμμή. Πάντως, μια πιθανή αποτίμηση της παρθενικής παρουσίας τόσο της εταιρείας, όσο και του πλοίου στη συγκεκριμένη γραμμή, θα βοηθούσε σημαντικά ώστε να καμφθούν ολοκληρωτικά οι οποίες αντιρρήσεις για το ρόλο του πλοίου στη γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η AML δεν φαίνεται προς το παρόν να εγκαταλείπει το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του μεγάλου πλοίου, καθώς το συμπεριλαμβάνει ήδη στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στη δυτική Μεσόγειο. Στόχος, που αναμφισβήτητα θα συναντήσει τη μεγάλη αντίσταση του ανταγωνισμού (Balearia, Transmediterranea) που δραστηριοποιείται επιτυχημένα εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή και ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος για μετωπική σύγκρουση με τη νεοσύστατη ελληνο-μαροκινή εταιρεία.

Μετά την αποδρομολογήση του ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ από τη γραμμή, η AML θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη γραμμή Algeciras-Tanger Med μόνο με το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ (13.000/1990), προσφέροντας καθημερινά τρία ταξίδια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ έχει ναυπηγηθεί στην Πολωνία το 1992. Έχει μήκος 175,4 μέτρα και πλάτος 28,5 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει 2.250 επιβάτες και 850 Ι.Χ., ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 22 κόμβους.

[email protected]

φωτο: Juan Gabriel Mata (J&N)