Παρέμβαση πρώην Δημάρχου Άνδρου για δρομολόγια των Fast Ferries-Golden Star Ferries

δρομολόγια

Επιστολή απέστειλε ο πρ. Δήμαρχος Άνδρου και επικεφαλής του Συνδυασμού “Άνδρος Νέοι Ορίζοντες”, κ. Θεοδόσης Σουσούδης στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, αναφορικά με την έγκριση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια των Fast Ferries και Golden Star Ferries.

Στην επιστολή του ο κ. Σουσούδης αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της έγκρισης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων των εταιρειών GOLDEN STAR FERRIES και FAST FERRIES, οι οποίες εξυπηρετούν το νησί μας την Άνδρο, χειμώνα καλοκαίρι, 12 μήνες τον χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, προσφέροντας τόσο στην οικονομία του νησιού μας, στον τουρισμό και στο εμπόριο, όσο και στην διασφάλιση της υγείας των κατοίκων. Ειδικότερα στις περιπτώσεις εκείνες, που χρειάζεται κάποιος να διακομισθεί στην Αθήνα για περαιτέρω Ιατρική αντιμετώπιση, γεγονός που μπορεί να συμβεί και περισσότερες από μία φορά την ημέρα.

Όπως πληροφορηθήκαμε, δεν έγιναν αποδεκτά κάποια δρομολόγια των εταιρειών αυτών, την στιγμή που ήδη είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και αυτό δημιουργεί μια κατάσταση, η οποία μπορεί να διαταράξει την ομαλότητα και τις υπάρχουσες συνθήκες διασύνδεσής μας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ

Ως πρώην δήμαρχος Άνδρου, (2014-2019), συμμετείχα και στα δύο ακτοπλοϊκά συνέδρια που έλαβαν χώρα στην Ερμούπολη της Σύρου. Είχα πολλάκις παρέμβει, από κοινού με συναδέλφους δημάρχους, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων, για την καλύτερη δυνατή θαλάσσια επικοινωνία των νησιών μας με την υπόλοιπη Χώρα και έχω τονίσει μαζί με φίλους δημάρχους την αναγκαιότητα μιας πολιτικής, που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας.

Με αφορμή τα παραπάνω, θα ήθελα να εκφράσω την βαθειά ανησυχία μου, τόσο εμού, όσο και των συμπολιτών μου, για την μη έγκριση των δρομολογίων των ως άνω εταιρειών, διότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ενδεχόμενα μεγάλη αναταραχή στην απρόσκοπτη επικοινωνία του νησιού μας, με την ηπειρωτική Ελλάδα και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξαρτάται από το σωστό σχεδιασμό των δρομολογίων, κάτι που σχεδιάζουν οι ίδιες οι εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Με το δεδομένο ότι τα δρομολόγια που κατέθεσαν οι εταιρείες, έγιναν αποδεκτά από το ανώτατο αρμόδιο όργανο (ΣΑΣ), θεωρούμε ότι είναι αυτοδίκαιο, αλλά και παράλληλα ωφέλιμο για το νησί μας, όπως εγκρίνετε και εσείς κ. Υπουργέ, τα εν λόγω δρομολόγια.

Η μη έγκριση των, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει προβλήματα στην θαλάσσια διασύνδεσή μας, θα δημιουργήσει αρνητικές συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας μας και θα φέρει κλίμα ανησυχίας, ως προς την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού μας.

Με δεδομένο την ευαισθησίας σας για τα νησιά μας, τονίζουμε την αναγκαιότητα της συνέχισης της ομαλής εξυπηρέτησης του νησιού μας, από τις ως άνω ακτοπλοϊκές εταιρείες και είμαστε βέβαιοι κύριε Υπουργέ, ότι θα επανεξετάσετε το θέμα και θα δώσετε εκείνη τη λύση, που είναι προς όφελος όχι μόνο της Άνδρου, αλλά και των υπολοίπων νησιών.

Με εκτίμηση

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
Δ/ντης Ορθοπαιδικός Ιατρός Κ.Υ.Ανδρου
π. Δήμαρχος Άνδρου

simatoros.gr