Δήμαρχος και Έπαρχος Άνδρου, ζητούν έγκριση των δρομολογίων από τον Υπουργό Ναυτιλίας

δρομολόγια, ακτοπλοΐα

Στο χώρο τον ανακοινώσεων μπηκε και το νησί της Άνδρου μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας αρχικά να μην εγκρίνει τα δρομολόγια των Golden Star Ferries και Fast Ferries και σε δεύτερη φάση, να υπογράψει τα δρομολόγια των Superferry και Thunder, αφαιρώντας όμως την Σαντορίνη και τη Μύκονο αντίστοιχα.

Μετά τους Δημάρχους Ανάφης και Νάξου, επιστολές απέστειλαν  ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος Ανδρου ζητώντας από τον κ. Πλακιωτάκη να υπογράψει τα δρομολόγια που ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.Ας δούμε όμως τις δύο επιστολές.


 

Ελληνική Δημοκρατία – Νομός Κυκλάδων
Δήμος Άνδρου – Ο Δήμαρχος
Προς:
Golden Star Ferries – Υπόψη Δημητρίου και Γιώργου Στεφανου
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκη

ΘΕΜΑ: Πιθανή αποδρομολόγηση πλοίων της Golden Star από την γραμμή μας

Κύριοι,
Με πραγματική αγωνία και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες τα όσα διαδραματίζονται σχετικά με την κατάρτιση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και την σκέψη σας γι’ απόσυρση των πλοίων σας από την ακτοπλοΐα.

Με δεδομένο ότι αφενός η Άνδρος συνδέεται με την Αττική και τις Κυκλάδες αποκλειστικά ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας, γραμμή την οποία εξυπηρετούν σταθερά επί 12μηνης βάσης τα υψηλής ποιότητας συμβατικά και ταχύπλοα πλοία σας και αφετέρου πως σε αυτά εργάζονται επί πολλά χρόνια ανδριώτες, γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντική καθίσταται η συνεισφορά σας στην ζωή της Άνδρου.

Τα παραπάνω τα αναγνωρίζει το νησί και παρακαλούμε τον Υπουργό Ι. Πλακιωτάκη να τα αναγνωρίσει κι αυτός και να μην επιμείνει στην απόφαση του που έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη εισήγηση του ΣΑΣ για την δρομολόγηση των πλοίων σας. Μια απόφαση του που οδήγησε και στην σκέψη για απόσυρση σας από την ακτοπλοΐα με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας.

Την παρούσα επιστολή αποστέλλω και προς τον Υπουργό Ναυτιλίας προκειμένου να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους που αφορούν την κοινωνική ζωή του νησιού μας και να προχωρήσει άμεσα σε κάθε απαραίτητη διορθωτική ενέργεια ώστε να διασφαλίσει την κοινωνική ζωή και τον τουρισμό της Άνδρου.

Αναμένοντας με αγωνία τις εξελίξεις,

Ο Δήμαρχος Άνδρου
Δημήτρης Λοτσάρης

 

Ακολουθεί η επιστολή του επαρχου Άνδρου


Επαρχείο Άνδρου

Άνδρος, 18 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Έγκριση ακτοπλοϊκών δρομολογίων 

Κατόπιν ενημέρωσής μας για τη μη έγκριση δρομολογίων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τις δυο ακτοπλοϊκές εταιρίες GOLDEN STAR FERRIES και FAST FERRIES, θα ήθελα να δηλώσω την πλήρη δυσαρέσκεια εμού και των πολιτών της νήσου Άνδρου προς την ηγεσία του Υπουργείου.

Οι εν λόγω ναυτιλιακές εταιρίες εξυπηρετούν το νησί της Άνδρου χειμώνα-καλοκαίρι και για πολλά συναπτά έτη, συνδέοντάς μας τόσο με την Αττική όσο και με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, πάντα με συνέπεια και προς όφελος του τουρισμού και των νησιωτών μας. Κάθε δυσμενής απόφαση προς αυτές θα έχει επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του νησιού μας και στην ποιότητα του μεταφορικού έργου.

Η απόφαση του Υπουργού, να μην εγκρίνει τα νόμιμα και λογικά δρομολόγια των δυο εταιριών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ομόφωνη και σύμφωνη γνώμη  του αρμόδιου Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), και μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, ενώ διαπιστώνουμε μεγάλη αναταραχή και στις δύο εταιρείες που μας αφορούν άμεσα.

Τασσόμαστε στο πλευρό των δύο εταιριών και καταδικάζουμε κάθε ενέργεια της ηγεσίας του Υπουργείου η οποία πλήττει εμμέσως πλην σαφώς τα συμφέροντα του νησιού μας, τον τουρισμό, την ασφάλεια των κατοίκων  και δυσκολεύει την θαλάσσια συγκοινωνία μας.

Τέλος, ζητούμε την εκ νέου εξέταση του θέματος από τον Υ.ΝΑ.Ν.Π, προς εξεύρεση λύσης για την συνέχιση της ομαλής εξυπηρέτησης του νησιού μας.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ