Διαμαρτυρία για την αποδρομολόγηση του ΑΡΤΕΜΙΣ

επιβάτες, ΑΡΤΕΜΙΣ, ταξίδι, ακτοπλοϊα

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Δήμαρχος Πάρου, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Γ.Γ. Ναυτιλίας, κ. Κυριακόπουλο, σχετικά με την αποδρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τις προηγούμενες ημέρες:

«Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 η δρομολόγηση του επιβατηγού – οχηματαγωγού ταχύπλοου «ANDROS JET» της εταιρίας «SEAJETS» στην γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης.

Από την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης θα καλύπτει το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ της εταιρίας «Hellenic Seaways».

Τα αναλυτικά δρομολόγια του «ANDROS JET», και του ΑΡΤΕΜΙΣ, θα ανακοινωθούν από τις διαχειρίστριες εταιρίες.

Εξάλλου, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΑΞ» θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την γραμμή μέχρι και το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Τέλος, κανονικά εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγια του το ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο ΖΕΦΥΡΟΣ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον επίσημο ιστότοπο της εταιρίας «Hellenic Seaways», το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ είναι ναυπήγησης 1997, έχει μήκος 89.76 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 19,2 κόμβων την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 748 επιβάτες και 65 ιδιωτικής χρήσης οχήματα».

Όπως ήταν φυσικό, η διατάραξη των προγραμματισμένων δρομολογίων, που εξυπηρετεί για την επικοινωνία των νησιών των Κυκλάδων το ΑΡΤΕΜΙΣ, έφερε την αντίδραση και διαμαρτυρία του Δημάρχου της Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος αναφέρει πως “πληροφορούμεθα ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ προσανατολίζεται στην αποδρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ από τις ενδοκυκλαδικές γραμμές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη γραμμή της Σαμοθράκης.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα, τα οποία θα δημιουργηθούν στην περίπτωση υλοποίησης μίας τέτοιας ενέργειας:

  1. Διανύουμε ακόμη την καλοκαιρινή σεζόν, με σημαντικές πληρότητες στο συγκεκριμένο πλοίο και χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
  2. Η Πάρος στερείται την ήδη ελλιπή συγκοινωνία με την πρωτεύουσα του Νομού, τη Σύρο, στην οποία εδράζουν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες.
  3. Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα μετακίνησης στους τουρίστες, καθώς και αρνητικά σχόλια για το τουριστικό προφίλ των Κυκλάδων, από την αποδρομολόγηση, εξαιτίας της ταλαιπωρίας, του κόστους των διανυκτερεύσεων και τη μη ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής, δεδομένου ότι κάποιοι έχουν προγραμματίσει τη μετακίνησή τους βάσει των ανακοινωθέντων δρομολογίων.
  4. Αποκόπτεται οριστικά η πρόσβαση των τουριστών από την Πάρο στις Δυτικές Κυκλάδες, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχη άλλη επιλογή σε καμία ημέρα της εβδομάδας.

Μετά τα παραπάνω, ο Δήμος Πάρου, αλλά και όλοι οι τουριστικοί φορείς των Κυκλάδων, είναι κάθετα αντίθετοι στην υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης και σας καλούμε να αναθεωρήσετε τον σχεδιασμό σας, με εξεύρεση μίας άλλης λύσης, η οποία αντιμετωπίζει μόνιμα το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης».

koinignomi.gr