Blue Star Ithaki μας.. Έτσι θα σε θυμόμαστε..

ithaki-nautilia.gr

Πειραιάς 25 Οκτωβρίου 2014.

Τελευταία άφιξη του Blue Star Ithaki στο λιμάνι του Πειραιά. Μια ημέρα με βαρύ κλίμα και στο πλοίο και στα νησιά που πέρασε. Αναμνηστικές φωτογραφίες , κορναρίσματα, καπνογόνα, μπουρούδες, μα πάνω απ’ όλα σκυθρωπά πρόσωπα γεμάτα θλίψη να αποχαιρετούν το αγαπημένο τους πλοίο. Στο επίκεντρο όλων αυτών ο καπετάνιος που συνέδεσε το όνομα του με το Blue Star Ithaki, ο cpt Ηλίας Βερβενιώτης. Ο συριανός πλοίαρχος που έκανε τον εαυτό του κομμάτι του πλοίου και το πλοίο κομμάτι της καρδιάς του και το αγάπησε όσο κανένας. Ποιός θα ξεχάσει την μάχη που έδωσε με τα κύματα στις 4 Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ Τήνου – Μυκόνου; Ποιος θα ξεχάσει τις εκπληκτικές μανούβρες που έκαναν το Ithaki να μοιάζει σαν επαγγελματίας χορευτής; Ποιός θα ξεχάσει τα ταξίδια με το Ithaki, τις φωνές και τα τραγούδια των μαθητών που επέστρεφαν από την πενταήμερη; Ποιός θα ξεχάσει οτι το Blue Star Ithaki ήταν το πρώτο πλοίο που έφερε το σινιάλο της Blue Star Ferries στην Ελλάδα; Στα αλήθεια ήρθες να ανατρέψεις τα δεδομένα στο Αγαίο.. Έτσι όπως σε χαιρετούσαν στη διαφήμιση όταν ήρθες στα νησιά, έτσι σε αποχαιρέτησαν τώρα που φεύγεις..

Μπορεί να φεύγεις για μέρη μακρινά, για άγνωστα νερά, όμως για εμάς θα είσαι πάντα του Blue Star Ithaki μας.. Όπως έγραφε και το πανό με το συγκινητικό μήνυμα που ήταν αναρτημένο στη Σύρο, “καλό ταξίδι αγαπημένο μας Ιθάκη, σε όποιες θάλασσες και αν ταξιδέψεις”.

Το πλοίο έδεσε στο μπλοκ 3 του Πειραιά για τελευταία φορά. Σαν να μην ήθελε να πάει στη θέση του στα Λεμονάδικα, να μη το δουν να δένει για τελευταία φορά. Αποβίβασε τον κόσμο του και το πλήρωμα ξεκίνησε τις ετοιμασίες και τους καθαρισμούς για να είναι το πλοίο έτοιμο προς παράδοση. Κόσμος πήγαινε και ερχόταν, ανάμεσα τους όμως κάποιοι ναυτικοί που άφηναν για πάντα το Ιθάκη. Πόσο σκληρό συναίσθημα είναι να βλέπεις τους ναυτικούς να φεύγουν από το πλοίο τους κρατώντας τις βαλίτσες με τα πράγματα τους.. Σαν κάποιος να τους πήρε το σπίτι τους και αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν. Στην πραγματικότητα έτσι είναι. Άνθρωποι που επί χρόνια ολόκληρα δούλεψαν και έζησαν εκεί μέσα άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, όλοι όμως έδωσαν την ψυχή τους σε αυτό το σκαρί. Σας ευχαριστούμε για όλα όπως εσείς οι ίδιοι το γράψατε στη φωτεινή επιγραφή. Καλά ταξίδια να έχετε και ελπίζουμε να ξαναδούμε τα οικεία πρόσωπα σας στη γραμμή έστω και με κάποιο άλλο πλοίο της εταιρείας.

Όσο για σένα καπετάν Ηλία, σου ευχόμαστε καλές θάλασσες, αν και εσύ ταξιδεύεις ακόμα και με φουρτουνιασμένες θάλασσες.. Σε ευχαριστούμε για τα ταξίδια που μας χάρισες και για τις μανούβρες σου που μας έδωσαν αφορμή για καραβολατρική συζήτηση.. Είμαστε σίγουροι οτι θα συνεχίσουμε να σε βλέπουμε να ταξιδεύεις με το Μπλέ Αστέρι στην τσιμινιέρα του πλοίου σου και γιατί όχι ξανά στη Συρο τη Τήνο και τη Μύκονο..

Ιθάκη μας..

Μπορεί εκεί που θα πάς να μην αντικρίζεις τον ήλιο και τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, μπορεί να μην βλέπεις τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο στα καταστρώματα σου, να ξέρεις όμως οτι η πατρίδα σου και το σπίτι σου είναι εδώ. Σου ευχόμαστε ολόψυχα να γυρίσεις ξανά κοντά μας και να κατέβουμε πάλι στα λιμάνια για να σε υποδεχθούμε αυτή τη φορά. Λένε οτι θα αλλάξεις όνομα και θα είσαι το Νο ΙΙΙ της σειράς Princess of Acadia, μα δεν σου αξίζει. Ήσουν πρωτοπόρο στη γραμμή σου και σου αξίζει ένα όνομα ξεχωριστό, δικό σου.. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ταξίδι που κάναμε μαζί σου το 2009 στην Τήνο μαζί με τα μέλη του nautilia.gr. Τις ώρες που περάσαμε στα καταστρώματα σου, στη γέφυρα σου, τις φορές που σε είδαμε να μπαίνεις στο λιμάνι, τις στιγμές που μαζευτήκαμε όλοι για να σε φωτογραφίσουμε. Αυτές τις εικόνες θα θυμόμαστε από σένα. Μπορεί να φεύγεις λοιπόν και να αλλάζεις όνομα, όμως για εμάς θα είσαι πάντα το Ιθάκη μας. Και όποιος ψάχνει πληροφορίες για σένα στις σελίδες του nautilia.gr, όποιος θέλει να δει φωτογραφίες σου ή να μάθει τα νέα σου, να είσαι σίγουρο οτι σαν Blue Star Ithaki θα σε ψάχνει. Γιατί έτσι σε γνωρίσαμε και σε αγαπήσαμε.

Δεν σε αποχαιρετάμε με δάκρυα γιατί δεν φεύγεις για πάντα.. Θα συνεχίσεις να ταξιδεύεις έστω και στα ξένα..

Αντίο Blue Star Ithaki μας..

DSC 2102  DSC 2110  DSC 2113    DSC 2117

φωτογραφίες: Ανδριανός Φράγκος

φωτογραφίες από το ταξίδι: Κώστας Γκάτσος, Συλβέστρος Λύγκος, Μάνος Βιτζηλαίος, Νικος Βαρθαλίτης

φωτογραφίες από τη Σύρο: www.cyclades24.gr, www.koinignomi.gr.