“AQUA SPIRIT: “Βάζει πλώρη για τον Καναδά!”

Την έγκριση του για την αγορά του AQUA SPIRIT γνωστοποίησε με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ο κομισάριος της BC FERRIES, μετά από αίτημα που είχε υποβάλει η  εταιρεία για την αγορά μεταχειρισμένου πλοίου από το εξωτερικό, κατάλληλου, για την απευθείας εξυπηρέτηση της γραμμής Port Hardy- Bella Coola.

17796229_10210312592264129_7344709651423218429_n

Η νέα αυτή γραφικότατη γραμμή θα είναι εποχιακή και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη του τουρισμού των Αβορίγινων της περιοχής, αλλά και της τοπικής οικονομίας.

Αυτή την περίοδο, η  BC FERRIES βρίσκεται ήδη στη φάση οριστικοποίησης της συμφωνίας με την ελληνική Seajets για την αγορά του 75μετρου πλοίου, έναντι τιμήματος 8,75 εκατ. ευρώ, το οποίο δραστηριοποιείται στην άγονη γραμμή του Αιγαίου.

Το μικρό πλοίο μετά την ολοκλήρωση της αγοροπωλησίας θα μεταβεί στον Καναδά, όπου θα μετασκευαστεί με κόστος 12,6 εκατ. δολαρίων Καναδά. Εκεί θα υποστεί αναβαθμίσεις στο σύνολό του, που θα διαρκέσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο του 2017 μέχρι την άνοιξη του 2018. Όλοι οι χώροι του θα ανακαινισθούν πλήρως, από τα σαλόνια και τα εξωτερικά καταστρώματα μέχρι το χώρο του γκαράζ. Επισκευές και μετατροπές θα υποστούν επίσης οι μηχανές και οι ηλεκτρομηχανές του πλοίου. Θα περάσει από επιθεωρήσεις, θα γίνει αναβάθμιση στον μηχανολογικό και πλοηγικό εξοπλισμό του και παράλληλα θα αντικατασταθούν όλα τα σωστικά του μέσα.

Το AQUA SPIRIT, ταιριάζει απόλυτα σε διαστάσεις σε όλες τις λιμενικές υποδομές του Βορρά που θα κληθούν να το υποδεχτούν, ενώ παράλληλα αρκετά μικρότερα τέρμιναλ θα τροποποιηθούν αναλόγως προκειμένου να υποδεχτούν το νέο μικρό πλοίο της BC FERRIES.

Το πλοίο αναμένεται να δρομολογηθεί στη νέα γραμμή το 2018 και θα ταξιδεύει από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου μεταξύ Port Hardy και Bella Coola, εκτελώντας 5 δρομολόγια την εβδομάδα. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, θα προσεγγίζει επίσης και τα μικρότερα λιμάνια Bella Bella, Ocean Falls και Shearwater.

Το ταξίδι θα διαρκεί 10 ώρες περίπου και θα είναι ημερήσιο, με στόχο να αξιοποιούνται πλήρως οι τουριστικές δυνατότητες της περιοχής. Όσο αφορά, το ακριβές πρόγραμμα των αφιξοαναχωρήσεων, την ονοματοδοσία του πλοίου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες εν πλω, η BC FERRIES θα απευθυνθεί –όπως κάνει πάντα- στους πληθυσμούς των κοινότητων που  θα εξυπηρετηθούν από αυτό.

Για την ιστορία αξίζει να πούμε ότι το AQUA SPIRIT είχε πουληθεί στο εξωτερικό ξανά το 2007 και συγκεκριμένα στη Σουηδία (Overlin Group), όπου ταξίδεψε με το όνομα MR SHOPPY ONE σε διάφορες τοπικές γραμμές. Το 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Nel Lines.

Ναυπηγήθηκε το 2000, στα Ναυπηγεία Παναγιωτάκη και έχει χωρητικότητα 2.679gt (600dwt). Έχει μήκος 75 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και βύθισμα 2,8 μέτρα. Μεταφέρει 400 επιβάτες  και 60 Ι.Χ. και εξοπλίζεται με 2 κύριες μηχανές Cummins συνολικής ισχύος 2.400 kW, που του δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα 17 κόμβων.

Το συμπαθητικό ποσταλάκι αναμένεται να αναχωρήσει για τον μακρινό Καναδά το ερχόμενο φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, όμως, η ακτοπλοΐα μας θα χάσει ένα ακόμη πλοίο που η άγονη γραμμή της ακτοπλοΐας μας έχει τόσο πολύ ανάγκη!

[email protected]

φωτο: Florian 1860 (shipspotting.com), BC FERRIES