Ακινητοποιημένα για οκτώ ημέρες τα πλοία

Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία της Ακτοπλοΐας να παραμείνουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια μέχρι το πρωί της Τρίτης, συμπληρώνοντας έτσι 8 ημέρες ακινησίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ναυτικοί διεκδικούν  αύξηση 2% στη Συλλογική Σύμβαση του 2010 την οποία ακόμη δεν έχουν υπογράψει οι Επιχειρηματίες της Ακτοπλοΐας και δύο ακόμα Ενώσεων.

Η απόφαση ελήφθη το πρωί του Σαββάτου όπου και πάλι οι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστές επέμεναν να επεκταθεί η απεργία και στις Ενώσεις οι οποίες ήδη υπέγραψαν και παρέχουν την αύξηση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος επέστρεψε από το Λονδίνο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ.Γ. της ΠΝΟ σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για την εξεύρεση λύσης.  Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες ο κ. Διαμαντίδης είχε ταχθεί κατά της απαίτησης των ναυτικών για αύξηση ενώ τώρα, αναγνωρίζοντας ότι οι ναυτικοί έχουν χάσει από το εισόδημά τους περίπου το ¼ των αποδοχών τους, προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες να υπογράψουν τη Σύμβαση Εργασίας.

Έντονες προσπάθειες καταβάλλει και ο Γ.Γ. του υπουργείου Γιώργος Χριστόπουλος ενώ από πλευράς αξιωματικών του Λιμενικού υποστηρίζεται ότι εάν πράγματι ο υπουργός είχε διάθεση να επιβληθεί, «θα τραβούσε το αυτί του κ. Βεντούρη» γνωρίζοντας ότι έχει ο ίδιος άσσους στο μανίκι του.

Αυτό που αφήνουν να υπονοηθεί, είναι ότι ο Υπουργός θα μπορούσε να υποχρεώσει τον κ. Βεντούρη να υπογράψει τη Σύμβαση έστω και με 1,7%, αφαιρώντας ταυτόχρονα τα αχθοφορικά τέλη που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο χωρίς να είναι ανταποδοτικά για τον επιβάτη.

Στο μεταξύ, οι γεωργοί της Κρήτης, ενεργοποίησαν κάθε πολιτικό και άλλο μέσο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην ΠΝΟ να λύσει την απεργία της, ενώ σχεδόν κανείς δεν απευθύνει το αίτημα στην Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Διάψευση Γ. Χαλά

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Γ.Γ. της ΠΝΟ αναφέρει:  Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδίδεται και προβάλλεται από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κρήτης, περί δήθεν διαβεβαιώσεων, που εδόθησαν προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ σε πρόσωπα του χώρου διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον η απεργία της ΠΝΟ που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου 2010 διαρκούσε πέραν των τριών ημερών, θα επετρέπετο η δρομολόγηση πλοίου για την μεταφορά των προϊόντων αυτών και επιθυμώ να αποσαφηνίσω τα ακόλουθα :

Διαψεύδω κατηγορηματικά τις παραπάνω ασύστατες και απολύτως αναληθείς διαδόσεις από όπου και αν εκπορεύονται, για τον απλούστατο λόγο ότι ουδέποτε παρεσχέθησαν αναλόγου ή παρόμοιου περιεχομένου διαβεβαιώσεις.

Παρά το γεγονός ότι δηλώνεται το αυτονόητο, για να μην καταλείπεται οποιαδήποτε έστω και αμυδρά αμφιβολία, τονίζεται ότι η ανάληψη οποιουδήποτε απεργιακού αγώνα είναι στην αρμοδιότητα του συλλογικού οργάνου της ΠΝΟ δηλ. της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, η οποία αυτή και μόνο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των απεργιακών κινητοποιήσεων.