/

43 δράσεις για την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας-ενίσχυση του νηολογίου

plakio-pierakkΣαράντα τρεις δράσεις για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσαν οι υπουργοί Γιάννης Πλακιωτάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψαν σήμερα προγραμματική συμφωνία ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για 43 δράσεις που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών.

Ο συντονισμός των δράσεων θα πραγματοποιηθεί από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο γ.γ. Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ των 43 αυτών δράσεων συμπεριλαμβάνονται και τρεις δράσεις – τομές, οι οποίες αναβαθμίζουν δομικά τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι τρεις αυτές δράσεις αφορούν:

Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία.
Στο Port Community System που αφορά ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στα Λιμάνια και
Στην συνολική ψηφιοποίηση των αρχείων του ΥΝΑΝΠ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, η εν λόγω προγραμματική συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία στον ψηφιακό χώρο της ναυτιλίας και της σχέσης μας με την κοινωνία.

Όπως υπογράμμισε, «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτή τη νέα εποχή, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας η αλλαγή είναι και ταχύτατη και αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή την εξέλιξη».

Και επισήμανε: «Συνολικά, προγραμματίζουμε 43 δράσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τρεις από αυτές είναι εμβληματικές. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία, το Port Community System, που είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στους λιμένες και την ψηφιοποίηση των Αρχείων.

»Μας ενδιαφέρει πολύ η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση του Ελληνικού Νηολόγιου. Ήδη έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, θα πάρουμε κι άλλες σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μητρώο των πλοίων και των ναυτικών, που θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε το νηολόγιό μας να γίνει ελκυστικό και βέβαια δρομολογούμε θεσμικές πρωτοβουλίες για τη συνολική αναμόρφωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και όλες και όλους που εργάστηκαν για την προετοιμασία της προγραμματικής συμφωνίας και για την υλοποίησή της.

Τέλος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης κάλεσε τον Κυριάκο Πιερρακάκη να επισκεφθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του χρόνου την ίδια ημέρα, προκειμένου να διαπιστώσουν μαζί τα θετικά αποτελέσματα του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο Υπουργείων.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τα εξής: «Συμφωνήσαμε σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μία σειρά από δράσεις, 43 δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. Κάποιες αφορούν μεγάλα έργα, κάποιες θα τις δει ο κόσμος να υλοποιούνται γρήγορα, όχι μέσα σε λίγους μήνες, αλλά σε λίγες εβδομάδες.

»Η πρώτη κοινή μας πρωτοβουλία θα είναι η ίδρυση ΝΕΠΑ, η ίδρυση θαλάσσιας αναψυχής, αλλά έπονται και πολλές δράσεις ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό η ψηφιοποίηση στην εξίσωση και η απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τον χώρο της ναυτιλίας στη χώρα μας και λόγω στρατηγικής τους σημασίας, αλλά λόγω και της εκκρεμότητας που υπάρχει εκεί».