20 Μαΐου 2014 «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα»

Στις 20 Μαΐου 2014, γιορτάζεται στη Βρέμη της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα. Η φετινή διοργάνωση έχει ως στόχο να προβάλλει τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία και η έρευνα στη θαλάσσια οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕ σχετικά με τη γαλάζια καινοτομία, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και την ωκεάνια ενέργεια,εκπρόσωποι από κάθε τομέα της θαλάσσιας οικονομίας θα αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας ώστε να κάνουν πραγματικότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, η οποία συνδιοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμα σε ταραγμένα νερά και έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να συμβάλουμε στην ανάκαμψή της. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας έχουν μεγάλες δυνατότητες. Έχουμε δεσμευτεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά κατά τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματά μας. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα δίνει την ευκαιρία στη θαλάσσια κοινότητα να συζητήσει πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας».

Ο φετινός εορτασμός περιλαμβάνει 21 συναντήσεις εργασίας, δύο συνόδους ολομέλειας με σημαντικούς ομιλητές, διάφορες συνεδριάσεις σε υψηλό επίπεδο, μια ειδική έκθεση για θαλάσσια θέματα, δημόσια δρώμενα και μια καινοτόμο εκδήλωση δικτύωσης.

Στη διημερή διάσκεψη της Βρέμης η επίτροπος Δαμανάκη θα συναντηθεί με τον κ. AlexanderDobrindt, ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας, τον κ. JensBöhrnsen, πρόεδρο της Γερουσίας της Ελεύθερης Χανσεατικής Πόλης της Βρέμης, τον κ. MartinGünthner, γερουσιαστή Οικονομικών, Εργασίας και Λιμένων της Ελεύθερης Χανσεατικής Πόλης της Βρέμης, καθώς και άλλους Ευρωπαίους υπουργούς και προσωπικότητες.

Για το 2015, την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα θα διοργανώσει ο Πειραιάς, παίρνοντας από τη Βρέμη τη σκυτάλη αυτής της σημαντικής διάσκεψης, η οποία από το 2008 αποτελεί σύμβολο της επιτυχούς πορείας της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής και κομβικό σημείο του διαλόγου και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τη γαλάζια ανάπτυξη.