10 Νοεμβρίου 2011: Η “Παιδική HELMEPA” ενηλικιώνεται

Πέρασαν 18 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Παιδική HELMEPA”. Χρόνια γεμάτα περιβαλλοντικές δράσεις 60.000 παιδιών, 5-13 ετών, σε όλη την Ελλάδα.

Με την υποστήριξη 2.250 Εκπαιδευτικών, οι ομάδες των μικρών εθελοντών, μεταξύ άλλων, υιοθέτησαν και καθάρισαν παραλίες, εντόπισαν και κατήγγειλαν σε τοπικές αρχές παράνομες χωματερές και άλλες πηγές ρύπανσης, φύτεψαν δένδρα και ανακύκλωσαν χρήσιμα υλικά, έγραψαν ποιήματα και τραγούδια, ανέβασαν θεατρικές σχολικές παραστάσεις και ακόμα, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, ευαισθητοποίησαν τις κοινότητές τους. Φωτογραφίες από τις δράσεις τους υπάρχουν στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/zip/18-Years-HELMEPA-Junior.pdf.

Η ιδέα προήλθε σαν ανταπόκριση στα σχόλια των 150.000 μαθητών που επισκέφθηκαν τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της HELMEPA στη δεκαετία 1983-1993. Στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωναν τα παιδιά αφού μάθαιναν για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη σχέση τους μαζί του και τις απειλές που υφίσταται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυριαρχούσε η πρόταση να τους δοθεί ένα βήμα από το οποίο να εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους και να προτείνουν λύσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA ενέκρινε ομόφωνα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Παιδική HELMEPA” που στέλεχος της ένωσης μελέτησε και πρότεινε.

Έτσι, το Νοέμβριο του 1993 το Πρόγραμμα δέχθηκε τους πρώτους εθελοντές, παιδιά και δασκάλους, που με την υποστήριξη μελών της HELMEPA και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας απλώθηκε σ’ όλη τη χώρα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί για άλλη μια φορά η συμβολή του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, της οικογένειάς του και της εταιρείας-μέλος Costamare Shipping Company SA όλα αυτά τα χρόνια και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί εθελοντές-μέλη της HELMEPA, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί προσφέρουν στις νέες γενιές των Ελλήνων τη δυνατότητα να μάθουν την αξία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να καταλάβουν πως απαιτεί το σεβασμό τους. Τιμώντας την εθελοντική τους δέσμευση “Να Σώσουμε τις Θάλασσες”, συνεχίζουν σταθερά τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του προγράμματος. Όλοι μας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και δημιουργικά στην “Παιδική HELMEPA”!