Ο μαραθώνιος των συνεντεύξεων

Της Νοέλ Μπάξερ*


»Συναρπαστικό! Με κομμένη την ανάσα, κυρίες και κύριοι, παρακολουθούμε έναν συγκλονιστικό μαραθώνιο καθώς οδεύουμε προς την τελευταία επαγγελματική συνέντευξη που θα αναδείξει επιτέλους τον νικητή.

»Υποψήφιοι εργαζόμενοι τρέχουν από συνέντευξη σε συνέντευξη. Πετούνε στην άκρη το άδειο μπουκαλάκι νερού και εισβάλλουν ένας-ένας στην αίθουσα συσκέψεων. Υπεύθυνοι προσωπικού συνωστίζονται στο περιθώριο του αγώνα χρονομετρώντας επιδόσεις και υπολογίζοντας αποδόσεις.

 

»Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας αγώνας σκληρός.

»Τι βλέπω! Οι λιγότερο γυμνασμένοι, οι πιο αδύναμοι μαραθωνοδρόμοι εγκαταλείπουν τον αγώνα! Δεν αντέχουν φαίνεται την αναμέτρηση. Τα 42.195 μέτρα συνεντεύξεων τούς λύγισαν. Κάποιοι έχουν γονατίσει στο έδαφος ξέπνοοι, άλλοι στύβουν το μουσκεμένο μπλουζάκι τους. Στέκονται στην άκρη και παρακολουθούν την εξέλιξη από απόσταση, λαχανιασμένοι θεατές πλέον ανακατεμένοι με το πλήθος.

»Και να! Μόλις μπήκε στην τελευταία επαγγελματική συνέντευξη του μαραθωνίου ο αριθμός 765. Όχι, όχι, ο αριθμός 986. Ζητώ συγνώμη, είχε διπλωθεί το μπλουζάκι. Ο 986 … θα τα καταφέρει; Ακολουθείται από τους αριθμούς 644 και 502 που απειλούν τη θέση του στο γραφείο. Ο αγώνας κρίνεται στα τελευταία λεπτά. Ο 986 θα είναι ένας σύγχρονος Σπύρος Λούης;

»Μπορεί! Προσπερνάει χωρίς δυσκολία τη λακκούβα του έκτακτου συμβουλίου. Υπερπηδάει το εμπόδιο μιας απρόσμενα μακριάς σύσκεψης που έκλεψε τον χρόνο του. Τι στυλ, τι παλμός! Θα σας περιγράψω όσο γίνεται πιο παραστατικά τις δραματικές στιγμές: Ο 986 με το μπλουζάκι του τώρα σκουπίζει τον ιδρώτα από το πρόσωπό του, φτύνει, μπλιάκς αλλά φτύνει, και συνεχίζει, κυρίες και κύριοι, συνεχίζει, ΝΑΙ, συνεχίζει, έλα, έλα, έλα 986, ναι, ΝΑΙΙΙΙ, μόλις κόβει το νήμα, το έκοψε το νήμα! Τερμάτισε νικητής! Νικητής τερμάτισε ο 986! Αύριο ξεκινάει δουλειά!

Σκέψη στο περιθώριο

 Νενικήκαμεν. (Νενικήκαμεν;)

 *  Η Νοέλ Μπάξερ είναι συγγραφέας και αυτό είναι ένα από τα κείμενά της για την ανεργία