Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού Σάββατο 10 Μαΐου 2014

                HELMEPA logo

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

“Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη”

Κάθε χρόνο, εκατομύρια τόνοι απορριμμάτων ρυπαίνουν θάλασσες, ωκεανούς, ακτές, ποτάμια, δάση και άλλα σημεία του φυσικού περιβάλλοντος. Κύρια αιτία είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού που συνεχίζει να ακολουθεί μη-βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης κάτω από ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Για πρώτη φορά και με σύνθημα «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη», η Ευρωπαική Επιτροπή θεσπίζει από φέτος τη 10η Μαϊου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, με σκοπό να προβάλλει το σημαντικό πρόβλημα των απορριμάτων στο περιβάλλον μαζί με την πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA, συντονίζοντας στη χώρα μας αυτή την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, προσκαλεί όλους μας, μικρούς και μεγάλους να δώσουμε στις 10 Μαΐου στο περιβάλλον λίγη από την ευαισθησία μας. Να καθαρίσουμε από μόνοι μας μια κοντινή παραλία, όχθη ποταμού ή λίμνης, τμήμα του βυθού, δάσος, πάρκο ή όπου υπάρχουν σκουπίδια στη γειτονιά μας. Και αν δεν μπορούμε εκείνη την ημέρα, ας διαλέξουμε κάποια άλλη κοντά στη 10η Μαϊου.

Συμμετοχή μπορούν από τώρα να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να τιμήσει το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα Facebook και την ιστοσελίδα των Ναυτίλων της HELMEPA. Εκεί θα βρουν τη Δήλωση Συμμετοχής, που, αφού συμπληρώσουν, παρακαλούνται να τη στείλουν στη HELMEPA καθώς και Οδηγίες για την οργάνωση του καθαρισμού μαζί με το Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων και άλλο ενημερωτικό υλικό για την υποστήριξη της δράσης τους.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συλλέξουν χωριστά τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα μεταφερθούν για ανακύκλωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η HELMEPA θα επεξεργαστεί τα Δελτία Καταγραφής Απορριμμάτων και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας βάλουμε λοιπόν όλοι ένα χεράκι να καθαρίσουμε τον τόπο μας βελτιώνοντας έτσι μόνοι μας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας!