Γιάννης Γρηγορίου: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΕΛΠΕ στους υδρογονάθρακες

ΕΛΠΕ

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας,  για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να υπογραφούν οι Συμβάσεις Μίσθωσης για όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα»

δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων – ΕΛΠΕ  UPSTREAM κ. Γιάννης Γρηγορίου, από το βήμα του  «2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη Ν.Α. Μεσόγειο» που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο Κρήτης η Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών, με τη στήριξη της Περιφέρειας και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κρήτης.

Ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι εάν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης για το «Οικόπεδο 2» ΒΔ της Κέρκυρας, τότε είναι εφικτή η εκτέλεση σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018, ενώ το ίδιο ερευνητικό σκάφος θα μπορέσει να συμπράξει και για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών στη γειτονική   «Περιοχή 1» βορείως του νησιού, αλλά και στο «Τεμάχιο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Κατά την ομιλία του με θέμα «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα,    40 χρόνια εμπειρία της ΕΛ.ΠΕ», ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι στην Ελλάδα ο Όμιλος έχει διεξαγάγει, είτε αυτοδύναμα (1975 – 2007) είτε σε διεθνείς κοινοπραξίες (1998 -2000), δεκάδες εξειδικευμένες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες, συνολικά 65.000 χλμ χερσαίων και θαλάσσιων σεισμικών ερευνών και έχει πραγματοποιήσει 75 γεωτρήσεις. Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις της ΕΛΠΕ σε ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό ανήλθαν σε $220 εκατομμύρια, με εκτέλεση 34 γεωτρήσεων και ανακάλυψη περίπου 200 εκατ. βαρελιών, συμμετέχοντας με διεθνείς κοινοπραξίες σε Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο. Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είχε συμμετοχή σε 16 διεθνείς γύρους παραχωρήσεων, σε κοινοπραξίες με τις πλέον αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες με ισχυρή οικονομική θέση, ανάμεσά τους η GdF, η Total, η ExxonMobil, η Statoil, η OMV, η Repsol, η Woodside, η Edison, η Lukoil, η JAPEX, η Kuwait Energy και άλλες.

Ο κ. Γρηγορίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην προσπάθεια για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. «Η γνώση του ελλαδικού χώρου και η τεχνογνωσία μας, σε συνδυασμό με την ισχυρή εμπορική και οικονομική θέση του Ομίλου, μας επιτρέπουν  να επενδύσουμε εντατικά στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, προσθέτοντας ότι η ΕΛ.ΠΕ μελετά επισταμένως όλα τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα ανά την Ελλάδα και συνεχίζει τις επαφές για να προσελκύσει -ως εταίρους της- αναγνωρισμένες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Αποκάλυψε δε, ότι ο Όμιλος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με 15 κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των Υδρογονανθράκων, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛ.ΠΕ έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα περιοχή που όμως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», σημειώνοντας ότι οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πολύ δε περισσότερο να υπάρξει εκτίμηση για τον υπολογισμό τυχόν αποθεμάτων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πιστοποιημένο πετρελαϊκό σύστημα σε Β. Αιγαίο, Δ. Ελλάδα & Ιόνιο πέλαγος με βάση τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα. Ωστόσο, οι έρευνες σε πολλές περιοχές δεν ολοκληρώθηκαν, όπως στην Δυτική Ελλάδα όπου δεν έχουν ερευνηθεί γεωλογικοί στόχοι πάνω από τα 5.000 μέτρα, ενώ ουσιαστικά ανεξερεύνητες παραμένουν εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, στο Ιόνιο, αλλά και σε Β. Αιγαίο και Θρακικό Πέλαγος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πατραϊκό Κόλπο, ο κ. Γρηγορίου μίλησε για επιβεβαίωση του πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου από τις γεωφυσικές έρευνες που διεξήχθησαν στη περιοχή. Όπως είπε, θα διεξαχθούν τουλάχιστον δύο (2) ερευνητικές γεωτρήσεις την περίοδο 2018 -2019.

«Η ΕΛΠΕ δημιουργεί κοινοπραξίες με αναγνωρισμένες διεθνείς εταιρείες και στην παρούσα φάση είναι αποφασισμένη να επενδύσει στη χώρα, προς όφελος της ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας», κατέληξε στην ομιλία του ο Γενικός Δ/ντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛΠΕ.

Το  «2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Ν.Α. Μεσόγειο» ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της εκλιπούσας Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδιας για την Ενέργεια και Βιομηχανία, Βιργινίας Μανασάκη.